A szakértők némileg nagyobb, 225 ezres növekedést vártak a múlt hónapra a februári 214 ezres bővülés után. A jelentés, a mezőgazdaságot leszámítva, a magánszektor valamennyi területét lefedi.

Az 50 embernél kevesebbet foglalkoztató kisvállalkozásoknál 108 ezerrel nőtt a dolgozók száma. Az 500 embernél többet foglalkoztató nagyvállalatoknál 19 ezerrel emelkedett az alkalmazottak száma, míg a közepes méretű vállalatoknál 62 ezerrel több foglalkoztatott volt márciusban, mint februárban.

Az építőiparban 17 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma, a feldolgozóiparban viszont ezerrel csökkent. A szolgáltatószektorban összesen 184 ezerrel növekedett a foglalkoztatottak száma, közülük 16 ezren a pénzügyi szektorban találtak új állást.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken teszi közzé a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak számának márciusi alakulását. A várakozások szerint a foglalkoztatottak száma 242 ezerrel emelkedett az előző havi 288 ezres növekedés után. A munkanélküliségi ráta pedig valószínűleg az előző havival megegyező, 5,5 százalék lesz.

Az, hogy az amerikai magánszektorban az utóbbi több mint egy évet tekintve márciusban jött létre a legkevesebb munkahely, valamint a feldolgozóipar teljesítménye is közel kétéves mélységbe csúszott vissza, újabb jelzés arra, hogy az idei első negyedévben jelentősen lassult a gazdasági növekedés. Mindez a zord téli időjárásra, a dollár erősödésére, az exportmegrendelések visszaesésére és a nyugati parton kialakult, nemrég rendezett munkaügyi vitára vezethető vissza.

Az elemzők 0,8 és 1,2 százalék közé várják a bruttó hazai termék gyarapodásának éves ütemét a január-márciusi időszakra a tavalyi negyedik negyedéves 2,2 százalékos növekedés után.