Az együttműködés részleteiről Jim Yong Kim a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jövő héten esedékes tavaszi közgyűlése során fog tárgyalni a kínai tisztviselőkkel. Az elnök elmondta: az AIIB és a - Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika által létrehozott - Új Fejlesztési Bank fontos új szereplők a fejlesztés területén, erős szövetségesei lehetnek a Világbanknak a szegénység leküzdésében, a feltörekvő országok fejlődésének elősegítésében.

A Világbank elnökének becslése szerint a feltörekvő országoknak évente mintegy 1000-1500 milliárd dollárra lenne szükségük olyan infrastrukturális fejlesztésekre, mint utak, hidak, repülőterek építése, energiatermelő üzemek és tengervíz-sótalanító telepek létesítése. "2030-ig 40 százalékkal több energiára lesz szükségünk a mostaninál, miközben 40 százalékkal kevesebb édesvíz áll majd rendelkezésre" - húzta alá Jim Yong Kim.

A hivatalosan várhatóan 2015 végén létrejövő AIIB-hez mintegy 50 ország, köztük Magyarország, Oroszország, Nagy-Britannia, Németország is jelezte csatlakozási szándékát, míg Japán és az Egyesült Államok nem lesz az alapító tagok között.

Sokan úgy tekintenek az AIIB-re, mint az Egyesült Államok, a nyugat-európai országok vagy Japán dominanciája alatt álló nemzetközi pénzintézetek - az IMF, a Világbank és az Ázsiai Fejlesztési Bank - potenciális riválisára. Kína viszont azt állítja, hogy az AIIB nem a Világbank konkurense lesz, sokkal inkább támogató szerepet fog betölteni más nemzetközi pénzintézetek számára.