A Nemzeti Választási Bizottság bejelentette, hogy a szavazatok 98,1 százalékának feldolgozása után a Kongresszus a Demokratikus Változásért színeiben induló George Weah 61 és fél százalékot kapott és ezzel megnyerte a libériai elnökválasztást - írta a portál.

Ellenfele, az Egység Párt jelöltjeként induló Joseph Boakai messze elmaradva a szavazatok 38 és fél százalékát szerezte meg.

Az 51 éves Weah az Afrikában első választott női elnökként hatalomra került Ellen Johnson Sirleafet váltja az ország élén, ahol 1944 óta az ország első demokratikus hatalomátadására kerülhet sor. Sirleaf 2005-ben, a brutális polgárháborút követően győzte le a csatárt az elnökválasztáson.

Georg Weah támogatói csütörtökön a fővárosban, Monroviában ünnepelték a győzelmet. Az októberi, első fordulóban Weah a voksok 38,4 százalékát nyerte el, míg ellenfele, a 73 éves Boakai 28,8 százalékot kapott. A volt sportoló egyebek mellett az AC Milan, a Chelsea és a Paris St-Germain játékosa volt korábban. Ő az egyetlen afrikai futballista, aki 1995-ben elnyerte a FIFA Év Játékosa címet és az áhított Aranylabdát. Majd 2002-ben, visszavonulása után kezdett el hivatásszerűen politizálni, jelenleg Libéria parlamentjének szenátora.

(Képünk illusztráció.)