Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szezonális tényezők okozta áringadozásoktól és a központilag szabályozott árak emelkedésétől megfosztva számolt maginfláció Belaruszban 2011-ben 118,1 százalékot ért el - jelentette a minszki statisztikai hivatal, a Belstat. Az élelmiszerek ára egy év alatt 132,4, az egyéb fogyasztási javaké 112,9 százalékkal emelkedett.

Ebben a helyzetben nem sokat ért a jegybank akciója, amivel december közepén 500 bázisponttal 45 százalékra emelte az alapkamatot, ami a felét sem éri el az inflációs rátának. Ez vásárlásra ösztönzi az embereket, ami további nyomást gyakorol az árakra. Valóságos versenyfutás alakult ki a nemzetközi hitelminősítők által hiperinflációnak minősített pénzromlás és a jegybanki kamatemelések között - a legutóbbi már a harmadik 5 százalékos volt egymás után. Tavaly összesen 34,5 százalékkal mentek fel a kamatok Belaruszban.

Az országnak sikerült a hazai valuta leértékelődése terén is magasan az első helyre kerülnie a poszt-szovjet államok között - írta a Naviny. A dollár árfolyama 178,33 százalékkal, 3000-ről 8350 belarusz rubelre emelkedett, míg az utána következő leggyengébb, az üzbég valuta is csak 9,45 százalékot vesztett értékéből.