Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn a müncheni ifo gazdaságkutató intézet teszi közzé a legnagyobb európai nemzetgazdaság, a német novemberi üzleti hangulatindexét. Elemzők az üzleti hangulat szerény javulására számítanak, ezen belül arra, hogy az aktuális gazdasági helyzet megítélése némileg romlik a felmérésbe bevont gazdasági szereplők körében, hat hónapra előre vonatkozóan azonban várakozásaik kissé javulnak.

A londoni Markit Economics gazdasági kutató intézet az Egyesült Államok feldolgozóipari és szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexének novemberi előzetesét teszi közzé. A mutató szeptemberben is jóval a növekedést a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ felett, 57 ponton járt. Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi, adó- és vámügyi uniós biztos hétfőn jelenik meg az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottsága előtt.

Kedden jelenik meg a német és az amerikai harmadik negyedévi GDP-növekedés felülvizsgált értéke, szerdán pedig a brit harmadik negyedévi GDP-növekedés előzetese.

A csütörtöki Hálaadás ünnep miatti szünnap előtt keddre és szerdára csoportosul a jövő héten az amerikai makrogazdasági mutatók közzététele. Kedden publikálja a Conference Board az Egyesült Államok szeptemberi fogyasztói hangulatindexét, amitől némi javulást, 94,5 pontról 94,9 pontra emelkedést várnak a szakértők. Szerdán az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztika intézete, a Census Bureau a tartós fogyasztási cikkek októberi megrendeléseit hozza nyilvánosságra. A várakozások szerint a csökkenés mértéke az előző havi 1,3 százalékról 0,4 százalékra mérséklődhet.

Szintén szerdán jelenik meg az amerikai munkaügyi minisztérium hagyományosan csütörtökön publikált adata az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számában az előző héten bekövetkezett változásról, illetve a munkanélküli ellátásban részesülők számának heti alakulásáról. Szerdán teszi közzé a Census Bureau az új lakás értékesítések októberi alakulását az Egyesült Államokban, illetve a Reuters hírügynökség és a Michigan Egyetem közös fogyasztói hangulatindexük novemberi értékét.

Csütörtökön az amerikai ünnep miatt az európai makroadatoké lesz a főszerep a piacokon. Németországból a munkanélküliség, illetve a fogyasztói árindex novemberi alakulásáról érkezik adat. Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatósága (Directorate General for Economic and Financial Affairs, DG ECFIN) az EU novemberi fogyasztói bizalmi indexét, valamint üzleti-, gazdasági-, illetve ipari és szolgáltatási hangulatindexeit publikálja csütörtökön.

Pénteken a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) az októberi német kiskereskedelmi forgalomról tesz közzé adatot. Az Európai Bizottság statisztikai hivatala, az Eurostat pedig az EU novemberi fogyasztói árindexének előzetesét, valamint az októberi munkanélküliségi rátát hozza nyilvánosságra.

A jövő héten két jelentősebb nagyvállalat negyedéves eredmény beszámolója esedékes, mindkettő szerdán lehet hatással az amerikai tőzsdei árfolyamokra. A Hewlett-Packard Co. a tőzsde keddi zárása után, a Deere & Co. pedig a szerdai nyitás előtt teszi közzé harmadik negyedéves eredményét.