Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szervezet tájékoztatása szerint a görög adósságállomány csökkentéséről ezúttal sem született döntés, az elfogadott intézkedések egyebek mellett a törlesztési időszak kiterjesztését foglalják magukban.

A következő hetekben megkezdjük ezek végrehajtását - mondta Klaus Regling, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) vezérigazgatója a brüsszeli ülést követően.

Sajtókommentárok szerint a miniszterek ezekkel az intézkedésekkel ismerték el, hogy Athén végrehajtotta a nemzetközi hitelezők által a mentőcsomagok feltételéül szabott fontosabb reformokat.

A miniszterek ugyanakkor a várakozásokkal szemben nem fogadták el a görög reformfolyamat eredményeinek hivatalos értékelését, mondván, van még néhány nyitott kérdés, amelyre választ várnak. A feltételek teljesítésének eredményes felülvizsgálata biztosítaná Görögország számára a következő hitelrészlet átutalását.

Evklídisz Cakalotosz görög pénzügyminiszter üdvözölte "a vártnál sokkal ambiciózusabb" adósságkönnyítő intézkedéseket, azonban arra figyelmeztette a hitelezőket, hogy ne kényszerítsék az országát olyan reformokra, amelyekről korábban nem állapodtak meg. Nem kellene olyan követeléseket támasztani Görögországgal szemben, amelyek nem veszik figyelembe a jelenlegi politikai és társadalmi helyzetet - véli Cakalotosz.

A görög gazdaság rengeteg reformot hajtott végre, most itt az ideje annak, hogy ezek beérjenek - jelentette ki Cakalotosz. Hozzátette, rendkívül fontos a felek mindegyikének, hogy ne tegyék kockára az eddigi eredményeket a bizonytalanság fokozásával.

A görög költségvetést 2010 óta nemzetközi hitelek tartják működésben. A legutóbbi, jelenleg aktuális, sorban a harmadik mentőcsomag feltételeiben Athén 2015-ben állapodott meg a hitelezőkkel és átfogó reformok végrehajtása mellett kötelezte el magát 2018-ig.

A 86 milliárd eurós hitelcsomag finanszírozásában - az előző kettővel ellentétben - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem vesz részt, mert nem tartja fenntarthatónak a görög adósság törlesztését és ezért annak enyhítését szorgalmazza a hitelezők csoportjánál. A hitelezők sorában a német kormány viszont az adósság elengedésének minden formáját elutasítja, a hitelfeltételek érvényesítése érdekében viszont elengedhetetlennek tartja az IMF részvételét a programban.