Újabb bizalmas pénzügyi adatok, utalási jegyzőkönyvek, cégbejegyzési dokumentumok és bírósági papírok szivárogtak ki a Süddeutsche Zeitunghoz, amelyet az International Consortium of Investigative Journalists (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) dolgozott fel 67 ország 380 újságírójának segítségével. A 13,4 millió iratból kiderül, hogy milyen pénzügyi kapcsolatban áll Donald Trump egyik minisztere és főszövetségese, hogy milyen üzleti ügyei vannak Justin Trudeau kanadai miniszterelnök fő adománygyűjtőjének, és milyen offshore cégei vannak Erzsébet brit királynőnek.

Az ICIJ cikke szerint összesen 120 politikus eddig titkolt vállalkozását és gazdasági érdekeltségét tárták fel. Valamint az adatokból az is világossá válik, hogy az olyan nagy multinacionális cégek, mint az Apple, a Nike vagy az Uber hogyan kerüli az adóterheket offshore cégeken keresztül. A dokumentumok az Appleby és Estera nevű, offshore cégek létrehozásával és tanácsadással foglalkozó társaságok belső iratanyagából kerültek ki az újságírókhoz.

Újabb orosz kapcsolat Trump környékén

Az egyik legfontosabb leleplezés, hogy egy offshore-cégekből álló hálózaton keresztül Donald Trump kereskedelmi minisztere, a korábbi iparmágnás Wilbur Ross is gyanús üzleteket folytatott orosz állami társaságokkal. A Paradise Papers névre keresztelt iratokból kiderül, hogy egy szállítmányozási vállalaton, a Marshall-szigeteki Navigator Holdings Ltd.-en keresztül 68 millió dollárhoz jutott az orosz állami Sibur petrokémiai vállalattól. Az orosz állami cég vezetője Vlagyimir Putyin orosz elnök veje, Kirill Shamalov, aki az államfő legfiatalabb lányának férje.

A Sibur elnökségének egy másik tagja az Leonyid Mikhelszon, aki szerepel az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának szankciós listáján, melyet még a Krím-félsziget 2014-es annektálása miatt vezettek be orosz üzletemberek és döntéshozók ellen. Szintén rajta van az eltiltottak lajstromán Gennadij Timcsenkó, a cég egy másik vezetője, akit a pénzügyminisztérium Putyin legbelsőbb köreihez sorol.

Ross és Trump szempontjából éppen miattuk aggályos a kapcsolat: a kereskedelmi miniszter felel az USA külgazdasági kapcsolataiért, valamint épp az lenne az egyik feladata, hogy tiltott személyekhez ne jusson amerikai pénz. Donald Trump ellen jelenleg is nyomozás folyik orosz kapcsolatai miatt.

Bajban az újbaloldal hőse

A dokumentumokból az is kiderül, hogyan duplázódtak meg - offshore cégek bevonásával - a kanadai Liberális Párthoz folyó kampánytámogatások. Stephen Bronfman, a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau adománygyűjtője a liberálisok egy másik elnökségi tagjával, Leo Kolberrel közösen dollármilliókat futtattak át egy kajmán-szigeteki alapon.

A gyanú szerint így elkerülték kanadai, izraeli és amerikai donoraik is a pénzek után való adózást. Az ICIJ arra a következtetésre jutott, hogy a külföldi pénzhálózat is szerepet játszhat abban, hogy Trudeau megválasztása előtt megkétszerőzödött a párthoz befolyó támogatások összege. Az ügy visszásságát az adja, hogy a kanadai miniszterelnök politikájában sokat beszél a gazdagok helyes és kellő megadóztatásáról.

A magyar szál és Orbán jó barátja és Soros György

Az iratok feldolgozásában Magyarországról a Direkt36 vett részt, mely több befolyásos üzletember offshore-ügyeit tárta fel. Ezek közül az egyik legérdekesebb állítás az, hogy két nagy magyar bank, az OTP és az MKB 2014-ben egy ügyvédi irodán keresztül jogi és pénzügyi tanácsokat kért az Applebytől. Erre egy Seychelles-szigeteki projek miatt volt szükség, a pontos cél nem, csak annyi derül ki a dokumentumokból, hogy a bankok három cég számára adtak kölcsönt: Polus Investment Limited, Polus Management Limited, Luxury Resorts Travel Agency Limited. Ebben az időszakban a Demján Sándorhoz kötődő Granit Polus Group nevű ingatlanfejlesztő cég tervezett egy Seychelles-szigeteki luxusüdülő építést - derül ki a 444 cikkéből.

Rajtuk kívül Andy Vajna és producertársa a karib-szigeteki Arubán jegyzett be két céget, épp akkor, amikor az amerikai adóhatóság is nyomozott utánuk. Előkerül még a jelenlegi svájci magyar nagykövet, Nagy István is, aki a nemesi-iparmágnási Thyssen-Bornemissza család ügyeit intézte az Appleby-nél - ezekről részletesen külön cikkben foglalkozott a Napi.hu.

Érdekesség, hogy a kormány ellenségévé vált Soros György támogatja az ICIJ szervezetet az Open Society Foundations nevű alapítványán keresztül, azonban az oknyomozó hálózat az ő pénzügyeiről is ír. Az ICIJ által átvizsgált dokumentumokból kiderül, hogy Soros az Appleby segítségével működtet egy offshore cégekből álló hálózatot, amelynek révén érdekeltsége van többek között egy viszontbiztosítással (biztosító cégek számára nyújtott biztosítási szolgáltatással) foglalkozó cégben.