A Standard and Poor's - ahol Magyarország a befektetési kategória legalján található, negatív kilátással - "aggódik" Orbán Viktor gazdaságpolitikai bejelentései miatt - közötle a Bloomberg szerint Frank Gill, hitelminősítő európai szuverénadósság-kockázati besorolásokért felelős igazgatója a Bloombergnek egy telefoninterjúban.

Szerinte a kormány azon terve, hogy a svájci frankban felvett jelzáloghiteleket 20 százalékkal a piaci árfolyam alatti szinten lehessen előtörleszteni, a bankokra hárítja annak költségeit, ami "lefelé mutató kockázatokat" jelez és negatív hatással lehet a hitelezésre, a növekedésre és az államháztartásra egyaránt.

A magyar gazdaság Gill szerint 1,4 százalékkal növekedhet 2012-ben, azaz a hitelminősítő a kormány által várt 2 százalék alatti bővüléssel számol.

Figyelembe kell vennünk a kormányzati intézkedések kiszámíthatóságát, hogy azok a fenntartható gazdasági növekedést mennyire támogatják. Ez ugyanis alapvető fontosságú az államháztartás szempontjából - mondta Gill. A szakember ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az S&P továbbra is aggodalommal figyeli a fejleményeket, és a negatív kilátást fenntartja.