Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Frederica Mogherini, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a délkelet-ukrajnai kikötőváros, Mariupol ellen, oroszbarát szakadárok által elkövetett, 29 halálos áldozatot követelő tüzérségi támadás után hívta össze az Európai Unió tagállamainak külügyminisztereit.

Lettország az EU soros elnökeként már vasárnap kérte az unió állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács rendkívüli ülésének összehívását. Az Európai Tanács nemrég hivatalba lépett elnöke, a volt lengyel miniszterelnök, Donald Tusk korábban maga is az unió Oroszország-politikájának újragondolását szorgalmazta, mint írta: "Ideje erősíteni a fellépésünkön, mégpedig a száraz tények, nem pedig illúziók alapján".

Angela Merkel német kancellár egy telefonbeszélgetés során arra szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy érje el a szeparatistáknál - befolyását latba vetve -, hogy azok tartsák be a szeptemberi minszki fegyverszüneti megállapodást, és ne fokozzák tovább a harcokat.

Francois Hollande francia elnök pedig "nagyon komoly aggodalmát" fejezte ki a támadással, illetve a harcok felélénkülésével kapcsolatban Petro Porosenkó ukrán elnöknek és Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének.

Az EU külügyi főképviselője korábban - egy múlt héten nyilvánosságra került feljegyzés alapján - még diplomáciai nyitást javasolt Oroszország felé az uniós tagállamoknak, ám miután az elmúlt napokban ismét heves harcok alakultak ki az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között, a két fél pedig kölcsönösen egymást okolja a történtekért. Frederica Mogherini is felszólította Moszkvát, hogy "vesse latba jelentős befolyását a szakadárok vezetői felett" az erőszak berekesztése érdekében, mert a harcok újabb kiéleződése az EU és Oroszország kapcsolatainak jelentős romlását vonhatja maga után.