Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trumpnak október 15-éig kellett volna aláírnia a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja a szerződésben foglaltakat. Az amerikai elnök azonban pénteken elutasította az esedékes aláírást.

A londoni miniszterelnöki hivatal által péntek este kiadott, Trump bejelentésére reagáló közlemény szerint az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország vezetői továbbra is elkötelezetten vallják, hogy az Iránnal kötött egyezményt az összes aláíró országnak maradéktalanul végre kell hajtania, mert ezt diktálja az érintett hatalmak közös nemzetbiztonsági érdeke.

A Downing Street által ismertetett nyilatkozat szerint az iráni nukleáris egyezmény tizenhárom évi diplomáciai munka eredménye, és megkötése jelentős lépés volt annak megakadályozására, hogy Irán a nukleáris fejlesztési programot katonai célok szolgálatába állítsa.

A brit, a német és a francia kormány a közös közleményben felhívja a figyelmet arra, hogy az egyezményt az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadott határozatban hagyta jóvá, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség pedig hosszú távú megfigyelési programja alapján ismételten igazolta, hogy Irán eleget tesz az egyezményben foglaltaknak.

Reagált Brüsszel is

Egyetlen ország, még az Egyesült Államok sem mondhatja fel az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben. A főképviselő utalt arra: a nemzetközi közösség 12 éven át tartó egyeztető tárgyalásokat követően két évvel ezelőtt írta alá a nukleáris megállapodást.
A dokumentum tehát nem egy kétoldalú megállapodás eredménye, ezért az egyetlen országhoz sem kötődik kizárólagosan. Ez azt jelenti, hogy egyetlen ország sem szüntetheti azt meg egyoldalúan - húzta alá Mogherini az amerikai elnök beszédére reagálva.

A megállapodás - amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa is egyhangúlag jóváhagyott - garanciákat biztosít, és határozott ellenőrzési eljárást fektet le annak érdekében, hogy Irán felhagyjon minden nukleáris fegyver előállításával, atomprogramja kizárólag polgári célkitűzéseket szolgáljon. Mint elmondta, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzései során nyolc alkalommal erősítette meg, hogy Irán minden ide vonatkozó kötelezettségének eleget tesz. Az EU egyértelműen kiáll a megállapodásban foglalt rendelkezések teljes körű betartása mellett, az mindenki javát szolgálja, beleértve az iráni népet is - mondta biztonságpolitikai főképviselő.

Mindezek alapján a közleményt kiadó három európai hatalom arra biztatja az amerikai kormányt és a kongresszust, hogy mielőtt bármiféle olyan lépést tesz, amely az egyezmény gyengítéséhez vezethet - ilyen lépés lehet például az Irán ellen korábban bevezetett, de a megállapodás értelmében feloldott szankciók újbóli bevezetése -, vegye fontolóra, hogy ennek milyen következményei lehetnek az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságára.

A közös felhívás szerint London, Berlin és Párizs készen áll további megfelelő intézkedések megtételére a felmerült problémák megoldása végett, szoros együttműködésben az Egyesült Államokkal és az összes érintett partnerországgal, Irántól pedig azt kéri, hogy kezdjen konstruktív párbeszédet a destabilizáló hatású cselekmények leállítása és a tárgyalásos megoldás érdekében.

A közös közlemény szerint a brit, a német és a francia kormány elkötelezett az iráni nukleáris megállapodás fenntartása mellett, és mindhárom ország felkérte külügyminiszterét, hogy az Egyesült Államokkal közösen tekintse át, miként lehet e kérdésben előrelépni - írja az MTI.