Az ukrajnai válság és az orosz gazdaság romló teljesítménye komoly kockázatot jelent néhány nagy ottani kitettséggel rendelkező osztrák bank számára az osztrák pénzpiaci felügyelőhatóság (FMA) szerint. "Ukrajna, Oroszország - komoly probléma" - nyilatkozta újságíróknak Helmut Ettl, az FMA társvezetője. Elmondta, hogy a hatóság szoros figyelemmel kíséri a fejleményeket, mert Oroszország a nyereség szempontjából kulcsfontosságú "egy-két osztrák csoport számára".

Helmut Ettl nem nevezte meg őket, de köztudomású, hogy a Raiffeisen Bank International és az UniCredit Bank Austria komolyan támaszkodik az Oroszországban elért bevételekre.

"Ha tovább romlik az orosz gazdasági helyzet, újabb kockázatok megjelenése várható az ott aktív nagyobb bankjainknál, és e csoportok bevétele is feltehetően hatalmasat fog csökkeni" - mondta Klaus Kumpfmueller, az FMA másik vezetője.

Az újságírók tettek arra utalásokat, hogy a bajba jutott osztrák bankok több állami támogatást kaphatnak, de Helmut Ettl ezt tagadta. "Úgy gondolom konszenzus van a kormányban, hogy nem lesz több állami támogatás" - mondta.