A kamatok féken tartását és a piacok megnyugtatását célzó bejelentés előtt a tízéves államkötvények hozama 0,105 százalékra emelkedett. Február óta ez a legmagasabb érték, és jelentősen meghaladja a zéró szintet, amely a hozamgörbe ellenőrzését célul kitűző jegybanki pénzügypolitika sarokköve.

Az agresszív kötvényvásárlási műveletek eredményeként a japán államkötvények többségénél csökkent a hozam, a tízéves államkötvényekén 0,085 százalékra, és gyengült a jen. A bejelentés egyben irányváltást jelez, miután az utóbbi időben lanyhult, amolyan lopakodó módon leépülésnek indult a monetáris politika egyik pillérét jelentő kötvényvásárlási program.

A japán jegybank nagyon erős jelzést küldött, miszerint elkötelezett a hozamgörbe ellenőrzését célzó politika mellett, és nem csatlakozik a szigorítók globális csapatához. A jutalom a deviza gyengülése volt - véli Ray Attrill, a legnagyobb ausztrál pénzintézet, a National Australia Bank (NAB) devizapiaci fő stratégája.

Az utóbbi másfél hét alatt emelkedett az amerikai, a német és más európai államkötvények hozama is azon aggodalmak hatására, hogy a nagy jegybankok a gazdaság élénkítését célzó intézkedéseik kivezetésének útjára lépnek. A háttérben az Európai Központi Bank, a brit és a kanadai jegybank vezetőinek azon nyilatkozatait kell keresni, amelyek alapján a piaci szereplők arra a következtetésre jutottak, hogy közeledik az olcsó pénz korszakának vége, elkezdődik a monetáris politikák normalizálása.

A japán jegybank 2013 áprilisában hirdette meg eszközvásárlási programját. A jelenleg évi 80 ezer milliárd jenes keretösszegből elsősorban államkötvényeket vásárol a jegybank, de a vásárlás ütemét elkezdték lassítani, mert a teljes állományban már meghaladta a 40 százalékot a jegybank részesedése, ami zavart okozhat a kötvénypiac működésében. A júniusi ütemmel számolva 70 milliárd jen alá csökkent, és az év végére pedig 60 milliárd jen alá eshet a jegybank kötvényállományának ez évi bővülése. Számos elemző szerint a jegybanknak tovább kell lassítania a programot, ha el akarja kerülni, hogy a piacról elfogyjanak a felvásárolható államkötvények.

Okubo Takudzsi, a Japan Macro Advisors elemzőcég vezető közgazdásza arra figyelmeztetett, hogy ha a globális kötvénypiacon folytatódnak az eladások, eljöhet az az idő, amikor a japán jegybank elkezdi érezni, hogy egyedül nem képes feltartóztatni tovább ezt a hullámot, és ez csúnya felfordulást válthat ki a piacokon - írta az MTI.