A Szlovák Szakszervezeti Szövetségek Konföderációja mindezt az Európa országaiban mért bérszint és a fizetések növekedésének üteme alapján számította ki. Azt mondják, ha most azonnal mindenkinek megemelnék tíz százalékkal a bérét, a német és az osztrák szintet akkor is csak 44 év múlva érnék el a szlovákok. Az átlagos nettó kereset ott jelenleg 2000 euró környékén mozog - írja az Inforádió.

"Ha arról beszélünk, Szlovákia mikor érheti utol a nyugat-európai országokat, a helyzet közel sem olyan rózsás, ahogy azt néhány politikus állítja" - jelentette Jozef Kollár, a Szakszervezetek Konföderációjának elnöke.

A szakszervezet a felmérés során a 2004-es átlagbéreket vette figyelembe, tehát azt az évet, amikor Szlovákia belépett az Európai Unióba, és az adatokat a 2015-ös évvel hasonlították össze. Az eredmények azt mutatják, hogy Szlovéniát, ahol ezer eurós az átlagbér, a mai bérnövekedési tempó mellett csak 61 év múlva sikerülne behozni, Ausztriát 123 év múlva, Svájcot pedig lehetetlenség lenne utolérni.

"A 2004-es évhez képest a szlovákiai nettó átlagbér 2015-re 65 százalékkal nőtt. A bérek azonban nem növekednek olyan tempóval, hogy belátható időn belül utolérjük az európai országok béreit, és ez alatt nem csak a fejlett országokat értjük" - magyarázta Monika Uhlerová, a konföderációjának alelnöke.

Hogy elkeserítő-e a Szlovákiában dolgozók bérezése, az nézőpont kérdése. A román és a bolgár munkaerő számára ugyanis a szlovákiai bérek vonzók. A szlovák 700 euró (mintegy 215 ezer forint) körüli átlagkeresetet ők a jelenlegi tempó mellett 18, ill. 22 év múlva érik el. Ettől függetlenül a szakszervezetek szerint a szlovák gazdaság elég erős ahhoz, hogy a bérek gyorsabban növekedjenek. A nagyobb vásárlóerő ráadásul több adóbevételt, a kereskedőknek nagyobb forgalmat eredményezne.