Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem érdemes kockáztatni az életüket a hosszú és veszélyes vándorúttal azoknak, akik gazdasági bevándorlóként indulnak el Európába. Hibát követnek el, ha a biztonságukat embercsempészek kezébe adják - derült ki Donald Tusk, az EU-tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnökének szavaiból a Wall Street Journal tudósítása szerint.

Határozott figyelmeztetés

Mindenkihez szólók, aki azt fontolgatja, hogy pusztán a jobb élet reményében, gazdasági bevándorlóként útnak indul, függetlenül attól, hogy honnan érkeznének: Ne jöjjön Európába! - fogalmazott az unió egyik legfontosabb vezetője.

Ne higgyenek az embercsempészeknek! Ne kockáztassák az életük és a pénzük elvesztését! - tette hozzá Athénban nyilatkozva, ahol Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel tárgyalt. Mindezt semmiért tennék. Görögország vagy bármely más európai ország nem lesz a bevándorlók tranzitországa a jövőben - szögezte le.

Ciprasz arról beszélt, hogy országa továbbra is megteszi, ami tőle telik a bevándorlók segítése érdekében, de ezt nem folytatják minden határon túl. Görögország központokat épít a jövevények ideiglenes vendégül látásához, de nem válhat a lelkek raktárává - ismételte el kormánya régi álláspontját.

A többség nem menekült

A holland lapok még januárban idézték Frans Timmermanst, az Európai Bizottság elnökhelyettesét, aki azt mondta, hogy az Európába illegálisan érkezők nagyjából 60 százaléka gazdasági bevándorló. Más szóval ezek az emberek viszonylag biztonságos országból érkeznek, ezért általában elutasítják az európai menedékkérelmüket.

Az Európai Bizottság tegnap döntött arról, hogy kezdeményezi 300 millió euró átutalását az EU tartalékából Görögországnak, amit jövőre további 400 millió eurós segély követhet. Erre utalhatott Tusk, amikor csütörtökön kijelentette, hogy az EU nem hagyja magára a görögöket a migrációs válság kezelésében.

Rendnek kell lennie!

Ezzel együtt helyre fogják állítani azt a szabályt, amely szerint minden bevándorlónak abban az országban kell benyújtania a menedékkérelmét, amelyben belép az EU-ba. Ez az esetek többségében Görögország. Az adminisztráció elvégzésének hiányában senki sem mehet tovább.

Az EU vezetői és Ahment Davutoglu török miniszterelnök hétfői csúcsértekezletén egyebek mellett az is napirendre kerül, hogy Törökország segítse a lehető legkisebbre leszorítani a területéről induló migrációt és az eddiginél több elutasított menekültkérőt fogadjon vissza.

Athén többször tett erre kíséretet, ám Ankara gyakran visszautasította a kérést. Szerdán 308 embert küldtek vissza egy 2002-ben kötött görög-török kétoldalú megállapodás szabályai alapján.