Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dondald Trump, egy ingatlanbefektető, tévés valóságshow-hős, aki soha nem töltött be politikai funkciót legyőzte Hillary Clintont, a profi politikust, aki az USA első nő elnöke lehetett volna. Olyan kampány van mögöttük, amely világossá tette az Egyesült Államok társadalmának mély megosztottságát.

A verseny indulásakor úgy gondolták a megfigyelők, hogy csak saját gazdasági márkanevét akarja erősíteni a politikusi kalanddal, ám rátalált a gazdasági, kulturális és szociális átalakulásoktól frusztrált szavazók tömegére.

Támogatóit nem érdekelte, hogy sokszor ellentmondott önmagának, illetve hogy számos kijelentéséről bebizonyította a sajtó, hogy semmi közük a valósághoz. Mindez dühítheti a demokratákat, akik egy sarlatán keljfeljancsit látnak benne, aki bármilyen botrányból sértetlenül talpra tud állni.

Szupertöbbség

Az Egyesült Államok irányítása papíron teljesen a Republikánus Párt kezébe kerül, miután Donald Trump ingatlanmágnás, a párt elnökjelöltje rácáfolva a közvélemény-kutatásokra megnyeri az elnökválasztást és a kongresszus két házában fennmarad a republikánus többség - derült ki a MarketWatch összegzéséből.

Bár az egyszínű felállás különleges lehetőséget kínál a republikánusok terveinek megvalósításához, borítékolható, hogy a kívülről jött, a szakértők szerint nehezen vagy egyáltalán nem kezelhető elnök és a profi politikusokból álló kongresszus között lesznek feszültségek.

Felkészül Olaszország

A tőzsdék a győzelem bejelentése után valamelyest megnyugodtak. Korábban az elektronikus kereskedésben már Trump váratlanul jó szereplésének hírére hanyatlani kezdtek az indexek: az USA-ban 4-5 százalékos mínusz, az ázsiai piacon 3-5 százalékos esés jött össze. A dollár 2,5 százalékkal gyengült a jennel szemben, a világ fő valutáiból álló kosárral szemben 1,7 százalékot veszített erejéből.

Az elemzők egyetértenek abban, hogy az elnökválasztás eredménye éppen akkora bombameglepetés, mint a Brexit-pártiak győzelme volt a júniusi brit függetlenségi népszavazáson. Várakozásaik szerint hasonló, a mérsékelt baloldali kormány bukásához vezető végkifejlete lehet a nemsokára tartandó olaszországi népszavazásnak az alkotmány módosításáról.