Európa elöregedő népessége a munka termelékenységének számottevő romlásához vezethet, aminek súlyos további következményei lehetnek - idézi a Business Insider a Nemzetközi Valutaalap szakértőinek szakmai blogbejegyzését. Az idősebb, nyugdíjhoz közeledő korosztályok súlya nem csupán a teljes népességben, hanem a foglalkoztatottak között is nő.

Az európai gazdaság termelékenysége történelmi összehasonlításban már most is gyenge, különösen olyan déli euró-tagállamokban, mint Görögország vagy Olaszország, ahol a hatékonyság visszaesése komoly gazdasági gondokat okozott. Olaszországban a gyenge termelékenység a legfőbb oka a gazdasági stagnálásnak - hangsúlyozzák az IMF szakértői.

Harmadával nő

A következő két évtizedben nagyjából harmadával, 15 százalékról 20 százalékra nő az európai munkaerőn belül az 55 és 64 éves korosztályon belüliek aránya, ami felvet néhány kérdést. Például az, hogy jobbak-e az idősebb szakik és irodisták, mint a fiatalabbak?

Különböző elgondolások vannak ezzel kapcsolatban - emlékeztetnek az IMF elemzői. A szakértők egyik csoportja szerint az évtizedek alatt felhalmozott tapasztalat eredményeként az idősebb dolgozók hatékonyabban végzik a munkájukat, mint a fiatalabbak. A másik tipikus vélekedés szerint romló egészségi állapotuk és  elavult képzettségük rontja a termelékenységüket.

Bár ezt a két nézőpontot nehéz kibékíteni egymással, a szakértők egyetértenek abban, hogy a termelékenység a munkavállalók idősebbé válásával egy ideig nő, majd negyvenes-ötvenes éveikben eléri a csúcsát. Innen kezdve egyre kevésbé hatékonyan dolgoznak.

Kellemetlen eredmény

Ebből kiindulva az IMF szakemberei megpróbálták kiszámítani, mennyivel lassabban bővül a termelékenység az európai országokban az idősebb korosztály arányának növekedése miatt. Kalkulációjuk szerint a déli eurózóna-országokban egy százalék körül lehet a veszteség, de az eurózóna átlaga is 0,8 százalék.

Ennyivel nő tehát lassabban a munka termelékenysége a nyugdíjhoz közelítő dolgozók nagyobb aránya miatt. Eközben az Egyesült Államokban például nem kell ilyen hatással számolni, sőt, ott még valamivel fiatalabbá is válnak a munkaerő-állomány.

Riasztó lehetőségek

A végeredmény riasztó. Az amúgy is gyenge dél-európai országok még gyengébbé válnak, így az eurózónán belül még ez a jelenség is nagyobb arányban terheli majd ezeket, mint az északi tagállamokat.

A déli-európai országok nagyon magas adósságállományt és magas munkanélküliséget görgetnek maguk előtt, s nem sok lehetőségük van arra, hogy állami eszközökkel élénkítsék gazdaságukat. A közgazdasági egyszeregy szerint csak a gazdaságuk hatékonyságától remélhetnek növekedést, amely gondjaik megoldását ígéri.

Az európai gazdaságot az esetenként negatív kamatokkal és a rendkívül támogató monetáris politikával sem sikerült mozgásba lendíteni az elmúlt években. A helyzetet rontja Nagy-Britannia kilépési szándéka, amely a befektetőket elkedvetlenítő bizonytalanságot teremt. Így aztán az IMF elemzésben szereplő termelékenység-romboló körülmény végképp nem hiányzik az európai gazdaságnak.