Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Folyamatosan egy napon át tárgyalt egymással az amerikai kongresszus felső házának demokrata vezetője, Harry Reid és a szenátus republikánus tagjainak első embere Mitch McConnell, aminek eredményeként úgy vélik, mára tető alá hozhatnak egy megállapodást a költségvetés finanszírozásának meghosszabbításáról és az eladósodás plafonjának emeléséről - jelentette a Reuters. A részletekről nem sokat árultak el, és még az a kevés is változhat, ami kiszivárgott.

A részleges bénultság állapotában lévő közigazgatás finanszírozását január közepéig biztosítanák a korábban elfogadott költségvetési kiadáscsökkentések hatályának meghosszabbításával. Az 16,7 ezer milliárd dolláros adósságplafont legkevesebb február közepéig hosszabbítanák meg. Így időt nyernének egy részletes költségvetési vita lebonyolítására december közepéig.

A tervben lennének kisebb változtatások a Barack Obama elnök nevéhez fűződő egészségügyi reformon (Obamacare) - írta a Wall Street Journal. Módosíthatják például a magánbiztosítást kiegészítő állami támogatásra jogosult személyek jövedelmének meghatározását. Emellett egy évvel elhalaszthatják a tagjaik után egészségbiztosítást fizető szakszervezeteket és munkaadókat terhelő személyenként 63 dolláros viszontbiztosítás bevezetését. Az ebből befolyó pénzt valószínűleg azok a hagyományos biztosítók kapnák, amelyeknek a reform értelmében a jelentkezők egészségügyi állapotától függetlenül vállalniuk kell ügyfeleik biztosítását.

Lázadás jöhet

A képviselőház többségi republikánus képviselőcsoportjának vezetője, Eric Cantor közölte, hogy ma zárt ajtók mögött tanácskoznak a következő lépésekről. Az ellenzéki képviselők fellázadhatnak az alsóház közülük való elnöke, John Boehner ellen, ha át akarna passzírozni rajtuk egy olyan szenátusi javaslatot, amellyel nem értenek egyet - vélik szakértők. Boehner óvatosságból nem nyilatkozott nyilvánosan a felsőházban készülő kompromisszumról. Nem sok jót ígér, hogy volt olyan radikális képviselő, aki közölte: jobb ha nincs megállapodás, mint egy rossz megállapodás...

Elemzők szerint az alsóházi republikánusok nehezen utasíthatnának el egy olyan megoldást, amelyet a felsőházban dolgozó kollégáik határozottan támogatnak. El kell hogy gondolkodtassa a republikánusokat az a egy tegnapi felmérés is, amely szerint az amerikaiak majdnem háromnegyede a kongresszus ellenzéki képviselőit hibáztatja a kettős költségvetési patthelyzetérét, míg csak 53 százalékuk ellenzi azt, amit Obama elnök tesz ebben az ügyben.