Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közben Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök ukrán televízióknak adott interjújában nem zárta ki, hogy Moszkva provokációra készül a segélyszállítmánnyal. "Most azt várják, hogy a konvoj néhány autóját szétbombázzák ukrán területen, mellesleg maguk az oroszok, majd Kijevet teszik felelőssé a támadásért" - jelentette ki a kormányfő. Megjegyezte, hogy az átvizsgáláskor több teherautóban mindössze 8 tonnányi rakományt találtak, miközben ezek a Kamazok 25 tonnát képesek szállítani.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által kiadott közlemény szerint Porosenko elnök fogadta Kijevben Linas Linkevicius litván külügyminisztert, akit arról tájékoztatott, hogy Pavlo Klimkin, a külügyi tárca és Borisz Lozskin, az elnöki hivatal vezetője kapcsolatba léptek orosz kollégáikkal, kifejezték Kijev aggodalmát, és javasolták a helyzet "visszaterelését a nemzetközi jog mezejére".

Porosenko hangsúlyozta: Kijev mindent megtesz azért, hogy az incidensnek ne legyenek súlyosabb következményei.
Az ukrán elnök a közlemény szerint azt mondta litván vendégének, hogy több mint 100 orosz teherautó hajtott be Ukrajna területére határ- és vámkezelés, illetve a nemzetközi vöröskereszt képviselőinek kísérete nélkül, ami az államfő szavai szerint a "nemzetközi jog kirívó megsértése".

Rámutatott arra, hogy az ukrán határőrök és vámosok azzal az utasítással mentek át az orosz határ túloldalára, Donyeck átkelőhelyhez, hogy beengedjék Ukrajnába a "vöröskereszt égisze és kísérete alatti" orosz segélykonvojt. "Pénteken az orosz fél felrúgta a megállapodásokat, és úgy döntött, hogy lemond a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) képviselőinek a segélyakcióban való részvételéről" - áll a közleményben.

Az elnök kiemelte, hogy Kijev minden vállalt kötelezettségét teljesítette. Szavai szerint 35 orosz teherautó határátlépési engedélye elkészült. Kifejtette: az egyetlen, ami a vöröskereszt képviselőit akadályozta humanitárius küldetésük végrehajtásában az az, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok tűz alá vették azt az utat, amelyen a tervek szerint a segélykonvoj haladt volna Luhanszkba. "Nem garantálták a szakadárok a vöröskeresztnek a tűzszünetet" - mondta Porosenko.

Közben Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján közölte: Kijev kezdeményezte, hogy vezérkari szinten tárgyaljanak az orosz segélykonvoj ügyéről, erre azonban az orosz fél nem volt hajlandó.