A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A gördülő sztrájkot a tanárok és iskolaőrök kezdték hétfőn, szerdától pedig a köztisztviselők terveznek kétnapos munkabeszüntetést, amelyet az egyetemi alkalmazottak, az orvosok és a jogászok is támogatnak. A sztrájkok közepette a trojka képviselői a hét közepén érkeznek Athénba, hogy a következő hitelrészlet folyósításáról tárgyaljanak a kormánnyal.

A görög parlament júliusban fogadta el a tervet, miszerint az év végéig 25 ezer közalkalmazott fizetését csökkentik, akik közül a kormány tervei szerint 2014 végéig 15 ezret elbocsátanak, a többiek esetében pedig átszervezést hajtanak végre. Az elbocsátások mellett különböző juttatások megszüntetésével is igyekszik a kormány javítani a közszféra hatékonyságán. Ilyen például az a lépés, hogy elvették a naponta minimum öt órát számítógépnél dolgozó alkalmazottaknak járó évi hatnapos extra szabadságot − ezt még 1989-ben adták meg nekik.

Az államigazgatás reformjáért felelős miniszter, Kyriakosz Mitszotakisz szerint a még egy másik korszakhoz tartozó extra szabadság visszavonása számításai szerint olyan hatással lesz, mint ha ötezer új alkalmazottat vettek volna föl. Nem ez az első juttatás, amit a kormány elvesz a közalkalmazottaktól − nem jár már például bónusz azért, mert valaki megjelenik a munkahelyén és a férj nélkül maradt lányok se örökölhetik már a közszolga apák nyugdíját.