Argentína egy árukapcsolásszerű amerikai bírói döntés miatt került másfél évtizeden belül ismét államcsődbe, ám a latin-amerikai ország látványos csatája a hitelezőkkel eltakarja, milyen sok állam van hozzá hasonló helyzetben. A bíróság arra kötelezte Buenos Airest, hogy fizessen ki 1,3 milliárd dollár tartozást olyan hitelezőinek, amelyek makacsul ragaszkodnak követelésük teljes összegéhez.

Ezt azonban összekapcsolta azzal, hogy ha az adós nem törleszt vagy nem tud megállapodni a makacs befektetőkkel, akkor nem fizethet azoknak a hitelezőinek sem, amelyek belementek követelésük jelentős részének lefaragásába, így jelenleg ennek a csökkentett tartozásnak részleteit kapják vissza. A kormány nem hajlandó egyezkedni az előbbiekkel, s bár az utóbbiaknak tudna fizetni, a jogi helyzet az, hogy nem utalhat. Ezzel argentin állam technikai értelemben fizetésképtelenné vált.

Szigorú Moody's

Az új helyzetre reagálva a Moody's negatívra változtatta az ország kötvényeire adott Caa1 besorolásának kilátását, ami azt jelenti, hogy a minősítés következő felülvizsgálatakor ronthatnak az osztályzaton. A Caa1-3 besorolások a Moody'snál a bóvli kategória alsó részét jelzik. (A magyar adósságokra adott Ba1 osztályzat - negatív kilátásokkal - ugyan szintén a bóvli kategóriában van, ám hat szinttel magasabban helyezkedik el a Caa1 felett - a szerk.)

Az argentin adósság szappanoperája azonban elfedi a nyilvánosságban, hogy további tíz ország küszködik súlyos pénzügyi nehézségekkel - hívja fel figyelmet a CNBC. Ezek kapnak a Moody'snál Caa1-Caa3 osztályzatot - a 2-es és 3-as végződésű besorolás még súlyosabb fizetési problémát jelez, mint amilyennel Argentína küszködik. A szakadék szélén táncoló országok fele Latin-Amerikában található.

A szakadék szélén
Kötvénykibocsátó országHitelbesorolásKilátások

(a Moody'snál)
ArgentínaCaa1negatív
EcuadorCaa1stabil
EgyiptomCaa1negatív
GörögországCaa1stabil
PakisztánCaa1stabil
VenezuelaCaa1negatív
BelizeCaa2stabil
KubaCaa2stabil
CiprusCaa3pozitív
JamaicaCaa3pozitív
UkrajnaCaa3negatív
Forrás: CNBC

Ukrajna gyors ütemben dolgozza le magát az adóslistán. A gazdasági recesszió okozta bevételkiesést súlyosbítják az ország keleti részén dúló háború miatti kiadások. Elképzelhető az ukrán adósságok egy részének leírása vagy a tartozások átütemezése, ha a hrivnya tovább gyengül és a gazdaság továbbra is 4-5 százalékkal zuhan, miután mindez a GDP-hez képest növeli az adósságot - mondja Peter Attard Montalto a Nomura feltörekvő piaci szakértője. Ugyanakkor az államcsőd ellen hat az EU 11 milliárd és az IMF 17 milliárd eurós hitele, amelyet további támogatások követhetnek.

Politikai bizonytalanság

Egyiptom bő három évvel az arab tavasz után nem tudta megbízhatóan stabilizálni politikai viszonyait. A Moody'snál idén márciustól szerepel Argentínával egy szinten. A hitelminősítő szerint 40 százalék az esélye annak, hogy az észak-afrikai állam öt éven belül fizetésképtelenné válik.

Egyiptom külföldi devizatartaléka és folyó fizetési mérlege jelentősen romlott az arab tavasz kezdete óta - emlékeztet Slim Feriani, az Advance Emerging Capital tőketársaság elnöke. Kérdés, hogy meddig hajlandók finanszírozni az országot a gazdag arab államok, Szaúd-Arábia Kuvait és az Egyesült Arab Emírségek. Eddig 18 milliárd dollár közvetlen támogatást utaltak át a kormánynak és további milliárdokat a magánszektornak. Ferriani szerint az egyiptomi állam akkor mehet csődbe, ha az ország magára marad.

Megállíthatatlan szánkázás

Ghána, amely a fekete afrikai régió közepes jövedelmű országai közé tartozik, augusztusban fordult segítségért az IMF-hez. Ez 180 fokos fordulat volt a kormány részéről, amely néhány nappal korábban még azt kommunikálta, hogy az országnak nincs szüksége kedvezményes hitelre. A szakértőket azonban nem lepte meg a változás: a helyi valuta közel 60 százalékkal gyengült a dollárral szemben idén, miután 2013-ban már elvesztette értéke ötödét.

A Moody's látva a makrogazdasági mutatók rohamos romlását júniusban B1-ről B2-re rontotta a ghánai adósság besorolását, ami két lépcsőre van a Caa1-es szinttől. Az államadósság az év végére elérheti a GDP 65 százalékát, miközben tavaly még csupán 55,7 százalék volt. A kormány nem hajlandó tudomásul venni, hogy nem nyújtózkodhat messzebb, mint ameddig a takarója ér - foglalja össze a bajok okát Stuard Culverhouse, az Exotix Partners befektetési cég vezető elemzője. A költségvetési fegyelem szigorítása helyett tovább folytatják a költekezést. Az IMF szeptemberben kezdhet tárgyalásokat a ghánai kormánnyal a hitelprogram feltételeiről.