Ukrajna rendelkezik minden szükséges eszközzel ahhoz, hogy törlessze adósságát, következésképpen nem fenyegeti államcsőd - jelentette ki Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a New York-i Council of Foreign Relations szakmai szervezet fórumán tartott előadásában. Azokat a vitatott kötvényeket is vissza fogják vásárolni, amelyeket 2013 decemberében Oroszországnak értékesítettek - tette hozzá az Interfax hírügynökség tudósítása szerint.

A korábbi kormány, amelynek a kijevi tiltakozó demonstrációk nyomán kellett távoznia a hatalomból az év elején, számos Ukrajna számára előnytelen szerződést között Oroszországgal. Moszkva ezeket politikai megfontolásból írta alá Kijevvel, ám az oroszok nem idióták - fogalmazott Jacenyuk -, minden ilyen megállapodásban elhelyeztek néhány biztosítékot, hogy viszontlássák a pénzüket.

A kormányfő mindenekelőtt a tavaly decemberi hárommilliárd eurós kötvénycsomagra célzott, amelyet Moszkva egy támogatási csomag részeként adott - emlékeztetett a bne régiós hírportál. A pakk feltétele az volt, hogy az akkori kijevi vezetés ne írja alá a társulási megállapodást az EU-val. A bírálók azonban nem véletlenül hívják ezeket az eurokötvényeket börtönkötvényeknek. Szerepelt bennük ugyanis egy kikötés, amely szerint ha az ukrán államadósság átlépi a GDP 60 százalékát, akkor a hitelnyújtó - Oroszország - a futamidő lejárta előtt visszakövetelheti a hitelt.

Eljárás

Miután az apró betűs záradékokra fény derült, az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) büntetőjogi eljárást indított a szerződést aláíró korábbi pénzügyminiszter, Jurij Kolobjev ellen. A gyanúsítás szerint Kolobjev a hitelhez kapcsolódóan "kötvényértékesítési díjként" illegálisan átutalt 450 ezer dollárt az állami tulajdonú orosz VTB Capital befektetési banknak. Ennek alapján az ukrán főügyész megtámadhatja a szerződés feltételeit.

Az említett titkos záradék minden jel szerint teljesül. Az ukrán GDP zuhan, a hrivnya árfolyama szintén, így elemzők szerint elkerülhetetlen, hogy az államadósság meghaladja a GDP 60 százalékát. A német Commerzbank szerint ez már akkor megtörtént, amikor az év elején még nyolc hrivnya/dolláros árfolyamon forgó ukrán deviza árfolyama elérte a 13-as szintet. Az IMF az év végére 67 százalékos GDP arányos államadósságot vár.

Szinte biztos, hogy átlépték a 60 százalékot - véli Timothy Ash, a Standard Bank elemzője -, amit az orosz vezetés fel fog használni arra, hogy tovább nehezítse a kijevi kormány életét. Ugyanakkor Ukrajnának hivatalosan csak 2015 márciusában kell színt vallania, ugyanis akkor hozzák nyilvánosságra a 2014-es államháztartási adatokat.

Megkapják

Ash elmondása szerint Olekszandr Slapak pénzügyminiszter egy pénzügyi konferencián Lvivben elárulta: arra számítanak, hogy Moszkva követelni fogja a hárommilliárd eurós tartozás korai visszafizetését. Ezért a kormány arra kényszerülhet, hogy az IMF-től kapott hitelből törlessze az orosz kölcsönt.

Ezen a hitelen felül az ukrán államadósság 40 százaléka külföldi tartozás, amelynek nagy részét az amerikai Franklin Templeton hitelezi - derül ki a Reuters adataiból. Ez a körülmény nagyban megkönnyítheti Ukrajnának, hogy a 2015 decembere előtt átütemezze tartozásait. Ugyanakkor ez a lehetőség további okot az oroszoknak arra, hogy idő előtt visszaköveteljék hitelüket.

Jacenyuk az IMF-hitel átalakításáról is beszélt New Yorkban. Azzal érvelt emellett, hogy amikor azt elfogadták, még békében élt országa, ám jelenleg háború folyik Ukrajna délkeleti részén. Ezért egy háborús kormány két segítséget a Valutaalaptól, amihez egy háborús program illik.