Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az argentinok még élénken emlékeznek arra, milyen volt a 2001-es államcsőd, amikor nem nyitottak ki a bankok és a tömeges elbocsátások miatt 25 százalékra ugrott a munkanélküliségi ráta, ám a rossz tapasztalatok ellenére úgy néz ki, hogy szerdán a 13 évvel ezelőttihez hasonló helyzetbe kerülnek - írja a Financia Times.

Az államcsőd közvetlen oka 539 millió dollár esedékes törlesztés kifizetésének elmaradása lesz. Erre ugyan lenne pénze az államkincstárnak, ám egy amerikai bírósági döntés értelmében ezt az összeget csak akkor fizethetik ki, ha ezzel egyidejűleg törlesztenek azoknak a makacs hitelezőinek is, amelyek a 2005-ös és a 2010-es átütemezés során - nem járultak hozzá követelésük csökkentéséhez.

Mi lesz?

A bíróság arra is kötelezte Buenos Airest és a makacs befektetőket, hogy választott bíróságon egyezkedjenek a hogyan továbbról. Ez azonban nem járt eredménnyel, ezért a piac már a csődöt követő fejleményeket mérlegeli. Az elemzők arra számítanak, hogy a gazdasági recesszió elmélyül, az infláció megugrik, a tőke menekülőre fogja az országból és idén immáron másodszor is le kell értékelni a pesót.

Ugyanakkor az összeomlás várhatóan nem lesz akkora, mint 13 éve. Akkor négyéves gazdasági hanyatlást fejelt meg az államcsőd és a besült adósság 80 milliárd dollár volt, szemben a mostani 30 milliárddal.

A befektetők most elszigetelt esetnek kezelik Argentínát, így nem várható, hogy megrendülése a feltörekvő piacokon áthullámzó következményekkel jár. A ország adósságai kisebb hitelezői kör kezében vannak, mint 2001-ben, és ezek hedge fundok, amelyek estén elfogadott, hogy nagy kockázatvállalásuk rendszeresen nagy bukásokkal jár.

Kiszáradás

Összeszűkülhetnek a hitelpiacok, vagy nőhet a központi államigazgatási szervezetek és a helyi önkormányzatok forráshoz jutásának költsége - véli Arturo Porzecanski a washingtoni egyetem nemzetközi gazdasági kapcsolatok kutatásával foglalkozó intézetének igazgatója. Ezzel az állami olajvállalat, az YPF is rosszul járhat, ami visszaveti például a palagázkutatásokat.

Az argentin cégek és állami szervezetek várhatóan nem kapnak majd új hiteleket. Ezért a korábbiakat nem tuják frissebbekkel kiváltani, kénytelenek lesznek visszafizetni lejáró adósságukat. Összességében kevesebb elkölthető forrásuk marad - mondja a szakember.

Már fizettünk

Az államcsőd további következményeként a hoppon maradt hitelezők perek sorozatát indíthatják az argentin állam ellen - hangsúlyozza Tim Samples, jogász professzor. Például követelhetik teljes maradék követelésük kifizetését egy összegben.

A kormány reakciója bizonytalan. Cristina Fernández államfő keménynek tűnik. Szerinte Argentína teljesítette törlesztési kötelezettségé, hiszen a legutóbbi esedékes visszafizetendő összeget letétbe helyezte a Bank of New York Mellonnál. Más szóval Buenos Aires nem törődik az amerikai bírósági döntéssel: fizetne a korábbi hitelezői megállapodásban részt vevő befektetőknek, míg makacs társaikkal továbbra sem alkuszik.

Fernández szerint fizetésképtelen az, aki nem tud törleszteni, ám Argentína a letétbe helyezéssel fizetett. Elemzők szerint új feltételrendszert kell összehozni, mert a jelenlegi nem működhet.