Fehéroroszországnak 4 milliárd dollárnyi devizaadósságot kell ebben az évben visszafizetnie. A főként állami tulajdonra alapuló belorusz gazdaság szorosan kötődik Oroszországhoz és jelentősen függ az orosz energiaimporttól. Emiatt az Oroszországot ért gazdasági sokk Belaruszt is keményen érintette, rubeljét ebben a hónapban már kétszer kellett leértékelni.

Lukasenko éves sajtótájékoztatóján a Reuters szerint kijelentette, hogy ha a devizakötvények visszafizetése nehézségekbe ütközik, akkor tárgyalni fognak az adósság átütemezéséről (restructure). Az államfő emellett gyakran utalt a szomszédos Ukrajnában zajló konfliktusokra, továbbá aláhúzta az Oroszországhoz fűződő szoros gazdasági kapcsolat fontosságát, kiemelve persze Belarusz függetlenségét. Népét biztosította arról, hogy továbbra is stabil életszínvonalat biztosít a fehérorosz embereknek.

Hogy mi?

Az államfő átütemezésről szóló kijelentése nem kis meglepetést okozott a befektetők körében, a megjegyzés után a 2015-ben és 2018-ban lejáró kötvények 27 százalékot vesztettek értékükből. A 2015 augusztusában lejáró kötvények egymilliárd dollárt, a 2018 januárjában lejárók 800 millió dollárt tesznek ki.

A piaci reakció nem volt meglepő annak fényében, hogy a belorusz rubel ebben az évben a minszki jegybank agresszív kamatemelései ellenére közel 40 százalékot vesztett értékéből, és elemzők már így is aggódtak amiatt, hogy az ország képes lesz-e külső segítség nélkül visszafizetni az idén lejáró adósságot. Az államfő nem beszélt a 4 milliárd dolláros törlesztés összetételéről, de a hírügynökség szerint beleértendő az augusztusban lejáró, brutálisan magas, 8,75 százalékos kuponnal rendelkező egymilliárd dollár értékű eurókötvény is.

Nyugalom, nyugalom!

A történet azonban itt érdekes fordulatot vett: Lukasenko kicsit később elkezdte nyugtatgatni a befektetőket, mondván: ő nem átalakításra (restructure), hanem refinanszírozásra (refinance) gondolt. Azaz úgy értette, hogy országa újrafinanszírozhatja az adósságát, és nem átütemezheti. Majd közölte a kötvénytulajdonosokkal: "kérem, nyugodjanak meg!" Erre szükség is volt, ugyanis az átütemezés az államadósságok esetén a fizetésképtelenség szinonimája.

"Ez egy drága baklövés volt" - kommentálta az esetet a Financial Times. A lap szerint a kötvények ára kissé korrigált, de a nyugtató szavak mégsem voltak teljesen átütőek - nem sikerült teljesen helyreállítani a befektetők bizalmát.