A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Az elmúlt hónapban a bank szakértői együtt dolgoztak a pénzügyminisztérium tisztviselőivel, munkájuk célja az volt, hogy felkészüljenek "minden eshetőségre" − vélte Plosser. A bankár egyébként személy szerint úgy véli, hogy a kormánypárti demokraták, az ellenzéki republikánusok és Obama elnök eredményre jutnak a plafon emeléséről szóló tárgyalásokon.

A felkészülés egyik eleme tisztán ügyintézési jellegű. A Fed gyakorlatilag úgy működik, mint a kormány számlavezető bankja, azaz utalja például a szociális juttatásokat, a vállalati támogatásokat és más kiadásokat. Ezért most azt vizsgálják, hogy a források elapadása esetén az állam mely ügyfeleit szolgálnák ki továbbra is, és melyeket nem, illetve hogy miként értesítenék az embereket és a cégeket az őket érintő intézkedésekről.

További fontos eldöntendő kérdés, hogy a Fed államcsőd esetén elfogadja-e az állampapírokat fedezetként a hozzá hitelért forduló bankoktól vagy sem. Plosser szerint a bank nem vállalhatja át a kormánytól, hogy megszerzi az állam működtetéséhez szükséges forrásokat − azaz megtagadhatja a hitelezést a kötvényekkel szemben −, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan így tenne: a bank vezetőinek kell erről politikai döntést hozniuk.