Az IMF és a Világbank hét végi közgyűlése után szivárogtatták ki a sajtónak, hogy a háttérben nagy, ambiciózus mentőcsomag terve körvonalazódik az eurózóna adósságválságának megfékezésére - derül ki a BBC tudósításából. Az elképzelés két alapvető eleme a görög államadósság 50 százalékának leírása, illetve az európai stabilitási eszköz (EFSF) tőkéjének 440 milliárdról 2000 milliárd euróra emelése. Az európai kormányok a hír szerint abban reménykednek, hogy a tervet öt-hat hét alatt tető alá hozhatják. Ha ez nem sikerül, akkor az alternatíva egy újabb pénzügy válság lehet, amely elemésztheti a világgazdaság halvány növekedését, és recesszióhoz vagy valami még rosszabbhoz vezethet.

Az eurózóna vezetői július végi csúcsértekezletükön az EFSF ténylegesen elkölthető tőkéjének 440 milliárd euróra emeléséről, illetve arról döntöttek, hogy felajánlják a bankoknak görög adósságaik ötödének önkéntes leírását. Utóbbit sajátos garanciák felajánlásával igyekeztek ösztönözni. Az IMF-Világbank közgyűlésen ugyan világossá vált, hogy sürgősen tenni kell valamit, de konkrét új javaslatok nem merültek fel - bizonyára ez is hozzájárult ahhoz, hogy ma tovább folytatódott a tőzsdék szánkázása, hogy az ázsiai indexek több mint két százalékkal estek.

A BBC információi szerint az EFSF mintegy beállna az Európai Központi Bank (ECB) mellé európai hitelezőnek, azzal a feladattal, hogy felvásárolja azoknak az országoknak az állampapírjait, amelyek a szabadpiacon nehezen jutnak forráshoz. Ezzel csökkentené az ECB hitelkihelyezéseinek kockázatát. A magánhitelezőknek le kellene nyelniük, hogy görög kötvényeik elvesztik értékük felét, ám a terv harmadik eleme - az előzővel szoros összefüggésben - a nagy európai bankok tőkehelyzetének rendezése lenne. A feltételezések szerint ugyanis, kevés a pénzük ahhoz, hogy lenyeljék az így keletkező veszteséget. Az elképzelés leggyengébb pontja éppen az, hogy az európai adófizetők mekkora további kockázatot hajlandóak vállalni, illetve hogy a bankok nem zárkóznának-e el attól, hogy drágán jussanak friss tőkéhez.