Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 63 éves Carson - aki először vasárnap, egy televíziós interjúban jelezte indulási szándékát - a Fehér Házra pályázó vagy pályázni szándékozó, elemzők szerint esélyesnek tartott republikánus élboly egyetlen afroamerikai tagja. Támogatottsága ugyanakkor a pártján belül jelenleg meg sem közelíti Jeb Bush volt floridai és Scott Walker jelenlegi wisconsini kormányzóét vagy Marco Rubio floridai és Ted Cruz texasi szenátorét.

Megfigyelők szerint azonban a republikánus politikusok előválasztási vetélkedése meglepetéseket is hozhat, mert az "esélyesebbnek" tartott aspiránsok száma elérheti akár a két tucatot is. Az amerikai Szövetségi Választási Bizottság (FEC) honlapja szerint hétfőig országszerte 303-an jegyeztették be magukat hivatalosan az amerikai elnökválasztási küzdelem résztvevőjeként különböző pártok képviseletében, illetve függetlenként.

Az ultrakonzervatív Teadélután mozgalom támogatását élvező Carson eddig még nem indult semmilyen választáson. Ilyen háttérrel Wendell Willkie kivételével még senki sem nyerte el egy jelentősebb párt hivatalos elnökjelöltségét és senkinek sem sikerült bejutnia a Fehér Házba. (Willkie 1940-ben volt a Republikánus Párt elnökjelöltje.)

Ben Carson egy ohiói televíziónak nyilatkozva vasárnap kijelentette, hogy az Egyesült Államok az "álmok" hazája, ahol az emberek akkor tudnának boldogulni, ha megszabadítanák őket az alkotmányos jogkörein túlterjeszkedő kormányzat terhétől.

"Itt az idő, hogy az emberek felkeljenek és visszaszerezzék a kormányzást" - mondta hétfőn a Detroiti Előadóművészetek Hangversenyterme előtt több száz hívének.

"A politikai osztálynak nem fog tetszeni, hogy ilyeneket mondok. A politikai osztály tagjaihoz mindkét pártból tartoznak" - tette hozzá.

A szegénységbe született Carson, akit az anyja egyedül nevelt fel, a Yale-en és a Michigani Egyetemen szerzett diplomát. Gyermek-idegsebészként három évtizeden át dolgozott a baltimore-i Johns Hopkins Gyermekközpontban, ahol már 33 évesen átvette a gyermek-idegsebészeti osztály vezetését. 37 évesen ő lett az első orvos a világon, aki szétválasztott egy, a fejénél összenőtt ikerpárt. 2008-ban George W. Bush a legmagasabb amerikai polgári elismerésben, az Elnöki Szabadságérem kitüntetésben részesítette.

Politikusként országos ismertségre 2013-ban tett szert, amikor a washingtoni nemzeti imareggelin az elnök jelenlétében elítélte Barack Obama egészségügyi reformját és sürgette az egykulcsos adó bevezetését. Ezt követően a Fox News konzervatív televíziócsatorna kommentátora lett. 2014-ben One Nation címmel könyvet jelentetett meg, amelyben egyebek között a szövetségi bírók megbízatásának korlátozását és egy új alkotmányozó gyűlés összehívását kezdeményezte. Politikai hitvallásából több példány fogyott el, mint a demokraták favoritnak tekintett elnökjelölt-aspiránsa, Hillary Clinton emlékirataiból.

Az aspiráns többször tett meglepő kijelentéseket. Az állította, hogy az Obamacare néven ismertté vált egészségügyi törvénycsomag elfogadása a legrosszabb dolog, ami a rabszolgaság óta az országban történt, és a náci Németországhoz hasonlította a mai Egyesült Államokat.