Ezt az amerikai elnök közölte a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján. Rámutatott, hogy Oroszország ukrajnai beavatkozása következtében már annyira elszigetelődött, mint a hidegháború óta soha, és arra figyelmeztette Moszkvát, hogy a "folytatódó behatolásért" további árat kell majd fizetnie. Elmondta, Amerika és szövetségesei mérlegelni fogják a szankciók kiterjesztését.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az ukrán válságnak nincs katonai megoldása. Álláspontja szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök elszalasztotta azokat az alkalmakat, amikor lehetőség volt a krízis diplomáciai úton történő rendezésére.

Obama bejelentette, hogy szeptemberben a Fehér Házban fogadja Petro Porosenko ukrán elnököt. Közölte, hogy a küszöbön álló, jövő heti észtországi látogatásán és az észak-atlanti szövetségnek a szeptember 4-én és 5-én Walesben megrendezendő csúcstalálkozóján meg fogja erősíteni az Egyesült Államoknak a NATO-szövetségesek biztonsága melletti rendíthetetlen elkötelezettségét.

Amerikai katonák készülnek kelet-európai hadgyakorlatokra

Az Egyesült Államok tankokat és katonákat készül kelet-európai hadgyakorlatokra vezényelni, hogy megnyugtassa az Ukrajna elleni orosz intervenció miatt aggódó szövetségeseit - jelentette ki Vanessa Hillman alezredes, a Pentagon szóvivője csütörtökön Washingtonban. A tervek szerint októberben a 1. lovassági (légi szállítású) hadosztály 1. dandárjának 600 katonáját vezénylik majd Lengyelországba és a balti államokba, hogy ott a 173. légi szállítású dandár ejtőernyőseit felváltva vegyenek rész kiképzési gyakorlatokon.

Amerikai részvétellel a NATO keleti határai mentén az elmúlt időben több hadgyakorlatot is tartottak az ukrajnai szakadárok orosz támogatása miatt nyugtalan szövetségesek megnyugtatása érdekében. Az Egyesült Államok emellett F-16-os vadászrepülőket vezényelt Lengyelországba és részt vesz a balti államok légterének biztosításában is.

Kijev és a nyugati országok azzal vádolták meg csütörtökön Oroszországot, hogy csapatai közvetlenül is részt vesznek a kelet-ukrajnai harcokban. A NATO szerint mintegy 1000 orosz katona támogatja közvetlenül a Moszkvához húzó szakadárokat.
A NATO vezetői szerint a szövetségnek az ukrajnai konfliktus miatt át kellene értékelnie a stratégiáját és csapatainak elrendezését. A NATO szeptember 4-én és 5-én csúcstalálkozót tart Walesben.