A megállapodások között szerepel egyebek mellett, hogy Kína egymilliárd dollár kölcsönt nyújt Egyiptom jegybankjának, az Egyipomi Központi Banknak az észak-afrikai ország erősen megcsappant valutakészletének felduzzasztása érdekében. Ezen felül 700 millió dollár kölcsönt kap az ország legrégebbi pénzintézete, az Egyiptomi Nemzeti Bank is.

Újra napirendre került a tavaly hatalmas sajtónyilvánosság mellett meghirdetett, majd napokkal később beláthatatlan időre elhalasztott megaprojekt, egy új egyiptomi közigazgatási főváros megépítése, amelynek első szakaszán a mostani megállapodások értelmében egy kínai fejlesztési cég fog dolgozni.

Megindították egy hat négyzetkilométernyi kínai ipari és kereskedelmi központ kialakításának második szakaszát a Szuezi-csatorna térségében. Hszi egyiptomi kollégájával közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a csatorna melletti térségben közel száz cég fog működni, ami hozzávetőlegesen 2,5 milliárd dollár értékben vonz befektetéseket.

A kínai elnök azt is elmondta, hogy a két ország összesen 15 projekt működtetésén vagy megvalósításán fáradozik, amelyek összértéke elérheti a 15 milliárd dollárt. Egyiptom továbbá részévé vált az Ázsiát és Európát összekötő ősi kereskedelmi útvonal, a selyemút újraélesztését szorgalmazó kínai kezdeményezésnek, az Új Selyemút gazdasági övezet, illetve a XXI. századi tengeri selyemút néven futó gazdaság- és kereskedelemfejlesztési programnak.

Míg Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök kétszer is járt már Kínában, kínai államfő 12 éve nem látogatott Egyiptomba. Hszi repülőgépe nyolc vadászbombázó által kísérve szerdán napközben érkezett Kairóba. A látogatást hatalmas felhajtás előzte meg: az első fogadás helyszínéhez, a belvárosi al-Ábidín palotához vezető komplett útszakaszt felújították, az egyiptomi lapok napok óta címlapjaikon hirdetik a találkozó közeledtét.

A legnagyobb példányszámban megjelenő napilap, az al-Ahrám két napja a kínai államfő egy egész oldalas cikkét közölte, amelynek alcíme szerint a két ország történelmi hagyományokra visszatekintő barátsága a "Nílushoz hasonlóan dübörög előre". Egy nappal később az al-Ahrám 19 oldalas különkiadást adott ki "Egyiptom és Kína: 60 év szolidaritás" címmel.

A két ország közötti kereskedelmi mérleg továbbra is egyértelműen Kína felé billen. A régió egyéb országaihoz hasonlóan az egyiptomi piacot is "elöntötték" a kínai áruk, még a főváros legendás Hán el-Halíli bazárjában árult hagyományos egyiptomi ruhadarabok és kegytárgyak is legtöbbször a Középső Birodalomból érkeznek a muzulmán országba. A tervek szerint Hszi Csin-ping beszédet mond az Arab Liga tanácskozásán és az újonnan alakult parlament előtt is.