Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szlovákiában már több mint két éve csökkennek az árak, és az elemzők legfrissebb előrejelzése szerint nem várható gyors fordulat - írta a pozsonyi Új Szó.

Az elmúlt hónapban 0,5 százalékkal volt alacsonyabb az átlagos árszint az egy évvel korábbinál, szemben a februári 0,3 százalékos áreséssel. Ehhez továbbra is leginkább a közlekedés járul hozzá, a diákok és nyugdíjasok ingyenes vonatozásának és a buszközlekedésben tapasztalható kiélezett konkurenciaharcnak köszönhetően manapság csaknem 4 százalékkal kedvezőbb áron utazhatnak, mint egy évvel korábban.

Több mint 2 százalékkal olcsóbbak az élelmiszerek, és 1,3 százalékkal csökkentek a rezsiköltségek is. Nagyjából 2 százalékkal drágultak ezzel szemben a szállodai és éttermi szolgáltatások, és többet kell fizetni az egészségügyi szolgáltatásokért is. Az áreséshez nagyban hozzájárul az olcsó üzemanyag és a kiemelt élelmiszerek alacsonyabb adója is, enyhe drágulás leghamarabb az idei év végére várható.

A csökkenő áraknak és a növekvő foglalkoztatottságnak köszönhetően a háztartások helyzete egyre biztatóbb. "Nagyjából minden ötödik háztartás idén anyagi helyzetének a javulására számít, miközben a szlovákiai családok fele már képes félretenni a bevételeiből" - nyilatkozta Jana Glasová, a Postabank elemzője.

A deflációt a közgazdászok általában negatív jelenségként értékelik, a lakosság ugyanis a további árcsökkenés reményében gyakran elhalasztja a vásárlásait, a szlovákiai jelenlegi mértéke azonban nem fenyeget ezzel.