Csigalassúsággal mozgó viharzóna áztatja Ausztriát, Horvátországot és Magyarországot - írja az amerikai AccuWeather.com időjárási hírportál. Ennek eredményeként elhúzódó esős időszak alakult ki a Balkán északkeleti-északi részétől számos országon át egészen Lengyelország déli csücskéig. A végeredmény árvizek kialakulása lehet.

Egész Európában csúszás-mászásra váltott az időjárási frontok mozgása - ez teszi lehetővé a lelassult esős időzónának, hogy hosszabb ideig, csütörtöktől vasárnapig a kontinens középső része fölött maradjon. Az ismétlődő zivatarok és az áztató eső dél felől, Észak-Olaszországtól és az Észak-Balkántól indulva kúszik észak felé, út közben végiglocsolja Ausztria keleti felét, Magyarország és Szlovákia területének túlnyomó részét, majd Csehország és Lengyelország déli tájait.

Helyi árvizek

Olyan nagyvárosoknak, mint Zágráb, Bécs és Budapest, erőteljes, kitartó esőre kell felkészülniük. A csapadék legnagyobb része az említett területeken csütörtökön hullik le belenyúlva a pénteki napba is. Dél-Lengyelország már nem kap annyi esőt, amely komoly árvízveszélyt okozna, azonban az ettől délebbre és keletebbre eső térségekben - idetartozik Magyarország özönvíz alá kerülő része is - érezhetően megnőhet a folyók vízszintje.

Átfogó nagy árvízre nem számítanak a meteorológusok, de egyes területeken öt-tíz centiméternyi csapadék hullhat le. Ennyi eső, ha viszonylag szűk térségekre korlátozódik, helyi árvizeket okozhat. Ezeken felül földcsuszamlások, sárlavinák lehetnek Horvátország és Bosznia-Hercegovinia déli részén, továbbá Montenegróban és Albániában.

Az áztató eső a hét végén kezdhet elgyengülni, de felhős marad az ég Kelet-Közép-Európa érintett részein. Az Európa más tájain élők arcát eközben csodálatos őszi napsütés simogatja majd. Nagy-Britannia, Franciaország és a skandináv országok felett magas nyomású front alakult ki, amely száraz vén asszonyok nyarával örvendezteti meg az ott lakókat a hét hátra lévő részében.