Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A skóciai szélkerékfarmok 5,5 millió fontot (kétmilliárd forint) kaptak augusztusban a brit elektromos hálózatot üzemeltető cégtől azért, hogy leállítsák az áramtermelést, amely túlterhelte volna a hálózatot - írja a Bloomberg. A kritikus nap augusztus 7-e volt, amikor hurrikán csapott le az országra.

A Skót felföldön nem ismeretlen az erős szél, de az az óránként 185 kilométer/órás sebességgel fújó orkán, amely ezen a napon végigsöpört a térségen, szokatlannak mondható. A londoni székhelyű National Grid Plc hálózatüzemeltető ugyanakkor nem csupán a szélerőműveknek volt kénytelen fizetni az időjárás miatt.

Átkozott időjárás

Az ugyanis a lehető legrosszabb kombinációt produkálta: szeles és napos volt, de nem nagyon meleg. Így aztán a fogyasztók nem kapcsolták be légkondicionálójukat, és talán örültek, hogy legalább kisebb lesz az áramszámlájuk, ám ebben csalódhatnak, ugyanis kénytelenek lesznek kifizetni a leállás költségét is.

A zöldenergiára alapozott áramtermelés egyenetlensége a világ minden táján gondokat okoz, ám a National Grid nem csupán a szélkerék-üzemeltetőknek, hanem az atomerőműveknek, a vízenergiát hasznosító cégeknek és azoknak a vállalatoknak is fizet, amelyek a túlkínálat miatt nem tudnak elektromos energiát exportálni Nagy-Britanniába.

Jól fizet a semmittevés

Az év első három hónapjában ezeknek együtt 8,75 milliárd fontot utaltak át, miközben persze a legnagyobb tételt a szélerőművek adják, amelyek ebben az időszakban 10,08 milliárd fontot kaptak azért, hogy ne csináljanak semmit. A szélfarmok összesen 255 millió fontot zsebeltek be ilyen címen 2010 óta, amikor megkezdődött ez a fajta kifizetés.

Szakértők szerint a fogyasztók egyelőre olcsóbban megússzák, ha néhány kritikus napon fizetnek az áramtermelés korlátozásáért, mintha rájuk terhelnék a hálózatrendszer kapacitásbővítésének költségét. Ráadásul javulhat a helyzet, ha elkészül a skót áramot Angliába eljuttató vezetékkapcsolat. Ennek átadása 2017 nyarára várható, a fejlesztés költsége egymilliárd font.

Az újfajta energiatermelés éretlensége (a felesleges áram tárolásának megoldatlansága) és a hálózatok felkészületlensége Németországban és Kínában is súlyos gondokat okoz. Kína például kevesebb elektromos energiát állít elő szélkerekekkel, mint az Egyesült Államok pedig kétszer akkora szélerőmű-kapacitást telepített, mint az USA.