A központi bank 17 kínai nagybankot tesztelt, ezek a teljes eszközállomány 61 százalékát kezelik. Nem vizsgálták ugyanakkor a kis- és közepes méretű pénzintézeteket, amelyek sokkal inkább ki vannak téve a veszélyeknek.

A vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a kínai kereskedelmi bankok eszközeinek minősége magas, a tőkemegfelelési mutatók pedig kielégítőek - áll a PBoC jelentésében. A teszt során a jegybank többek között olyan, a pénzintézetekre negatívan ható, elképzelhető eseteket vizsgált, mint például a kínai gazdasági növekedés jelenlegi éves 7,4 százalékos szintjéről 4 százalékosra való csökkenése, a bankok nemteljesítő hitelállományának 400 százalékos vagy a túlkapacitással küszködő iparágak rossz hiteleinek 15 százalékos bővülése, a kínai valuta értékének komolyabb ingadozása vagy a kötvényhozamok megemelkedése.

Az eredmények szerint általánosságban véve a bankrendszer egésze a legrosszabb forgatókönyv esetén is megfelelő tőkével rendelkezne, a tőkemegfelelési mutató nem csökkenne 10,5 százalék alá, amely magasabb a nemzetközi egyezményekben minimumként megnevezett 8 százalékos értéknél. Az egyes pénzintézetek ugyanakkor nem mind ugyanúgy teljesítettek, a vizsgált helyzetek közül több is volt, amely egy-egy bankra komolyabb kockázatokat jelent.

A kínai pénzintézetek nemteljesítő hitelállománya 2013 végére kétéves csúcsra, a teljes kintlévőség egy százalékára nőtt. Az állomány tovább növekedését a gazdaság általános lassulása nyomán valószínűsítik az elemzők, ami azonban nemzetközi összehasonlításban továbbra is alacsonynak számít. A kockázatok miatti aggodalmat ugyanakkor az is mutatja Kína részéről, hogy a PBoC-tól függetlenül, a Kínai Banki Szabályozó Bizottság (CBRC) áprilisban stressztesztre kötelezte a pénzintézeteket.