Ázsia 2030-ban nagyobb GDP-t fog produkálni, mint az USA és Európa együttvéve. A kontinens nem csupán ezen a téren, hanem a katonai kiadásokat, a technológiai befektetéseket és a viszonylag jómódú lakosságot tekintve is megelőzi a világ hagyományosan leggazdagabb térségeit. A kínai gazdaság kevesebb mint két év tizeden belül, azaz már 2030 előtt megelőzi az Egyesült Államokét, miközben Európa, Japán és Oroszország folytatja lassú visszacsúszását a világ gazdasági rangsorában - derül ki a Global Trends 2030: Alternative Worlds című jelentésből, amelyet az amerikai kormány elemző szervezete, a Nemzeti Hírszerző Tanács adott ki. Az intézet legutóbb 2008-ban készített hasonló elemzést. A rendszeresen kiadott összefoglalókkal az a célja, hogy erősítse a politikai és a gazdasági döntéshozók stratégiai gondolkodását - írta a Reuters.

Kína gazdasági megerősödése ellenére nem válik olyan szuperhatalommá, mint az USA, amely viszont a második helyre szorulása ellenére fenntartja politikai-katonai fölényét. Ezt az állításukat azzal magyarázzák az elemzők, hogy az ázsiai ország nem képes nemzetközi koalíciókat létrehozni a globális problémák kezelésére.

Más szóval úgy tűnik, Kína befolyásának növekedésétől jobban tarthatnak a világ országai, mint az USA jól ismert nemzetközi szerepvállalásától. Jó hír ugyanakkor, hogy a kutatók szerint Kína tudomásul fogja venni, hogy nem képes azt a szerepet eljátszani a világban, amit az Egyesült Államok.

Sok nagy testvér figyel

A technológiai innováció, a tőke és a vállalkozások tovább áramlanak a feltörekvő és a fejlődő országokba. A következő 15-20 évben a multinacionális cégek a gyorsan bővülő piacokat - Kínát, Indiát, Brazíliát - keresik majd a lomhák helyett, aminek visszahatásaként ezek számos helyi vállalata gyorsan eléri a nemzetközi szintű versenyképességet.

Az információs technológia bizonyos területeken egyensúlyba hozza az államokkal a Google-hoz vagy a Facebookhoz hasonló vállalatokat. Ezeknek olyan óriási, naprakész ügyféladatbázisaik lesznek, amilyenek korábban csak az államoknak voltak. Ez lehetővé teszi bizonyos magánvállatoknak, hogy hatalmas tömegek viselkedését befolyásolják, ami korábban szintén a kormányok privilégiuma volt.

A közösségi hálózatok segítségével az állampolgárok megszervezhetik magukat és kihívást intézhetnek a regnáló hatalommal szemben - ahogy azt az arab tavasz eseményei megmutatták. Másrészt az óriási adatbázisok az emberek ellenőrzésére is lehetőséget nyújtanak.

Kevesebb, de veszélyesebb terrorista

Az USA a palagáz-kitermelés felfutásának köszönhetően két évtizeden belül energia-önellátóvá válik. Az új gázkitermelési technológia 30-100 évre kínál megoldást. Ez és az alternatív energiaforrások felhasználásának fejlődése arra kényszeríti a közel-keleti országokat, hogy elmozduljanak az olajcentrikus gazdasági modelltől, ám nem ez a térség legnagyobb problémája, hanem a politikai helyzet alakulása.

Irán iszlám ország marad, amely képessé válik atomfegyver előállítására - talán ez a legfontosabb oka annak, hogy a Közel-Kelet, ha lehet, még a mostaninál is instabilabb régióvá válik. Az iszlám terrorizmus 2030-ra lecsenghet, de a terrorcsoportok nem tűnnek el, mert egyes kormányuk rájuk hivatkozva próbálhatják erősíteni saját pozíciójukat.

Halálaukciók

A tömegpusztító fegyverek és technológiák, köztük a bioterror eszközei könnyebben elérhetővé válnak, ami arra ösztönzi majd az ilyenek felett rendelkezőket, hogy aukcióra bocsássák eszközeiket és képességeiket. A veszedelmes gyilkoló kapacitást így a legnagyobb ajánlatot kínálók, köztük terroristáknak szerezhetik meg. A vevők célja nem a tömeggyilkosság lesz ugyanakkor, hanem az, hogy minél szerteágazóbb gazdasági és pénzügyi zavarokat okozzanak. A kialakuló zavaros helyzetben azután megbízóik-felbujtóik halászhatnak.

A jövő ázsiai és közel-keleti háborúiban a felek bevethetnek nukleáris fegyvereket - vélik az amerikai elemzők. A helyzet hasonló az előbbihez: ezek célja várhatóan nem a tömeggyilkosság, hanem az ellenfél elektronikai rendszereinek megbénítása. Az elektronikai-számítástechnikai harc frontján szabályos fegyverkezési verseny várható. Ugyanakkor jelenleg nem látható milyen eszközök tűnnek majd fel ebben háborúban.