A magánszektorban 257 ezerrel több állás jött létre decemberhez képest - jóval több, mint az ADP korábbi adataiból következő 170 ezres növekedés -, ráadásul a novemberi és decemberi adatokat is felfelé módosították 60 ezer fővel - derült ki az amerikai munkaügyi minisztérium tájékoztatásából. Az októberi, százezres foglalkoztatottság-bővülés után tehát határozottan, hónapról hónapra egyre gyorsabb ütemben nő a munkahelyek száma az Egyesült Államokban, a munkanélküliségi ráta pedig 8,5 százalékról 8,3 százalékra esett. Elemzők ebből arra következtetnek, hogy megalapozatlan volt a korábbi félelem, miszerint csak a karácsonyi szezonra készülve vettek fel embereket a cégek. Több állás jött létre az összes iparágban a feldolgozóipartól kezdve az egészségügyig, és a cégek már nem csak kevesebb embert rúgnak ki - hogy a munkabéreken való megtakarítással a termelékenységüket növeljék -, hanem már egyre többeket vesznek fel. A feldolgozóiparban például 1996 óta nem volt olyan hónap, amikor ilyen ütemben (ötvenezer fővel) növekedett volna az állások száma - ezt a szektort a multiplikátorhatás miatt egyébként is fontosabbnak tartják a közgazdászok a szolgáltatásoknál.

A jó képet két tényező árnyalja: a növekedésből 113 ezer állás az alacsony jövedelmű munkahelyek növekedéséből következett - miközben a magas jövedelmet biztosító szektorokban, főleg a pénzügyi ágazatban még mindig jelentősek a leépítések. A munkanélküliségi rátát pedig jelentős mértékben javította az állások növekedésén kívül az is, hogy a válság kezdete óta legalább 1,3 millióan kivonultak a munkaerőpiacról, tehát már nem is keresnek aktívan munkát. A 2008-as foglalkoztatottsági szint eléréséhez egyébként további 5,6 millió munkahelyre lenne szükség, a 13 milliós amerikai munkanélküli között pedig 42 százalékra emelkedett azok aránya, akik már fél éve hiába keresnek munkát.

Az adatokat mindazonáltal hatalmas örömmel fogadták az európai és az amerikai tőzsdék, jelentősebb amerikai mutatók több mint egy százalékos pluszban nyitottak.