Észtország megadóztatja az édes üdítőket, mert ártalmasaknak tartja azokat az egészségre. Mivel az egészség helyreállítása költséges, aki ilyen italokat gyárt és vásárol, az nyúljon mélyen a zsebébe - érvel a tallinni kormány a Rzeczpospolita cikke szerint.

Az észt parlament megszavazta az adót, amely minden olyan a cukrot és bármely más édesítőszert tartalmazó üdítőre vonatkozik, amely 100 milliliterenként több mint öt grammot tartalmaz.

Amennyiben az édességtartalom 5-8 gramm között van, az adó 10 eurócent literenként, ha nyolc grammnál több, akkor literenként 30 centet kell átutalni a költségvetésnek. A édesítőszereket tartalmazó üdítők adója literenként 10 cent.

Az új közterhet hosszú átmenettel vezetik be: 2018. januárjától csak egy tétel lesz, 30 cent a deciliterenként 10 gramm cukornál többet tartalmazó italokra, 2019. január 1-től a küszöb lemegy kilenc grammra, majd egy évvel később nyolc grammra.

Felmentést kérhetnek azok a termelők, amelyek természetes szörpöket, joghurtokat és tejitalokat gyártanak, illetve mentesülnek az adó alól azok a termékek, amelyek édesített joghurt-összetevővel készülnek.

Az észt pénzügyminisztérium már jövőre 15 millió euró bevételre számít az új adóból, az összeg évről évre egy-egy millióval nőhet. A szakemberek azon tanakodnak, hogy az új adó miatt az érintett termékek ára az egekbe szökik-e.