A szervezők tájékoztatása szerint az első állomás Miklóshalma (Nickelsdorf) lesz, ahol a dublini rendelet ellen tartanak rövid tiltakozó akciót. Innen indulnak tovább az osztrák-magyar határhoz és Magyarországra. Várhatóan Budapestig nem mennek el, az útközben vándorló migránsokat felveszik és az osztrák fővárosba szállítják, az autók akár többször is fordulnak. A menetet az osztrák-magyar határig az osztrák rendőrség biztosítja, a menet indulásakor nyolc rendőrségi autó volt a környéken.

A járművek, közöttük több egyterű és furgon tele voltak adománnyal, ablakaikra Refugees welcome! (Üdvözöljük a menekülteket!) feliratú papírokat ragasztottak. Sokan már többször voltak úton és autóval hoztak Bécsbe menekülteket, most szervezetten sokan megyünk értük, hiszen közösen nagyobb biztonságban tehetjük - mondta a szervező az MTI-nek.

A segítők több országból jöttek, osztrákok mellett magyarok, németek és angolok is vannak köztük - írta az Index.

Az osztrák belügyminisztérium pénteken kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy büntethető az a személy, aki részt vesz a migránsok Budapestről Ausztriába történő átszállítását célzó kezdeményezésben. Az MTI kérdésére a szervező elmondta: a most autóval indulók "nevetségesen kevesebbet" kockáztatnak annál, mint amennyi rizikót a bevándorlók vállalnak. Úgy vélte, a rendőrségnek inkább azokat az embereket kellene büntetnie, akik nem veszik fel autóikkal a migránsokat.

Az osztrák rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a migránsok határon át való - ellenszolgáltatás nélküli - szállítása Magyarországon embercsempészetnek minősül, ezért itt letartóztathatják az autósokat és börtönbüntetéssel sújthatják őket. Azonban az osztrák törvények szerint szabálysértésnek minősül, ezer és ötezer euró (310 és másfél millió forint) közötti pénzbírság szabható ki.

A konvoj szervezői egyébként a Facebookon közzétettek egy útmutatást arról, hogy a résztvevők milyen jogi veszélyekkel néznek szembe. Így például azt tanácsolják, hogy ha Magyarországon őrizetbe veszik őket, akkor ne tegyenek tanúvallomást, ne írjanak alá semmit, s kérjék a kapcsolatfelvételt az osztrák nagykövetséggel.

ORFK: bűncselekményt követhet el, aki segít a menekülteknek Ausztriába jutni

Bűncselekményt követhet el az, aki segít a menekülteknek Ausztriába jutni - idézte Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az osztrák belügyi tárca minapi figyelmeztetését. A Büntető törvénykönyv szerint aki államhatárnak más által a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.