A kárpátaljai ruszinok (másik nevükön rutének) követelik, hogy Kijev ismerje el őket önálló nemzetiségként és adjon nekik autonómiát.

Pjotr Gecsko, a ruszinok vezetője a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy erről a hét végén kongresszusuk döntött, amelyen a ruszin szervezetek küldöttei vettek részt. Már 1991-ben népszavazást tartottak az autonómiáról, amelyen 80 százalék mellette szavazott, most tárgyalni kívánnak ennek megvalósításáról, de nem akarnak konfrontációt Kijevvel.

A többségükben görög katolikus, keleti szláv ruszinok lélekszámát Ukrajnában a különböző források 600 ezer és 4 millió közé teszik, leginkább Kárpátalján élnek, amely a II. világháború után került Magyarországtól Ukrajnához.

A hírt valószínűleg nem véletlenül csak a TASZSZ orosz hírügynökség jelentette. Az orosz propaganda például már az Ukrajnával való konfliktus első szakaszában képes beszámolót adott egy állítólagos lengyel nemzetiségi tüntetésről Lvovban - a fotón világosan felismerhető volt Varsó egyik központi tere, és az egyik lengyelországi politikai párt jelszavai.