"Az Európai Parlament támogatja, hogy minden autós rendelkezésére álljon az e-segélyhívó, mivel azok önkéntes alapon történő bevezetése eredménytelen volt. Ezért azt kérjük a Bizottságtól, hogy amint lehet, nyújtson be jogszabályjavaslatot arról, hogy 2015-ig minden uniós tagállamban tegyék kötelezővé az ilyen készülék használatát az új autókban" - fejtette ki Olga Sehnalova (szocialista, cseh) és Dieter-Lebrecht Koch (néppárti, német), a két társjelentéstevő.

Az állásfoglalás szerint sajnálatos, hogy az e-segélyhívók önkéntes bevezetése lassan halad - közölte az Európai Parlament tájékoztatási irodája. Jelenleg a személyautók 0,4 százalékában van ilyen készülék. A képviselők ezért azt kérik a Bizottságtól, hogy nyújtson be jogalkotási javaslatot arról, hogy 2015-ig tegyék kötelezővé a berendezés használatát. Az EP szerint a Bizottságnak azt is meg kellene fontolnia, hogy a rendszer használatát más járművekre, például motorkerékpárokra, autóbuszokra és teherautókra is kiterjesszék.

Életet menthet a gyors segítség

Az e-segélyhívó a 112-es hívószámon értesíti a mentőszolgálatokat a baleset helyszínéről. Azzal, hogy a szakszerű segítség a lehető legkorábban a helyszínre érkezik, becslések szerint évente akár 2500 életet lehet megmenteni, és a sérülések súlyossága is mérsékelhető 10-15 százalékkal. Az EP szerint az e-segélyhívó közszolgáltatásnak kötelezőnek és ingyenesnek kellene lennie.

Figyelnének az adatvédelemre

A képviselők szerint a szolgáltatáshoz szükséges technológia rendelkezésre áll. Ahhoz azonban, hogy mindenhol megfelelő módon lehessen biztosítani a szolgáltatást, az Európai Bizottságnak olyan jogszabályokat kell javasolnia, amelyek előírják a tagállamoknak készenléti segélyszolgálataik infrastruktúrájának modernizálását.

Az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy az e-segélyhívót csak baleset esetén lehet személyek helymeghatározására használni, máskor nem teheti lehetővé a járművek nyomon követését.