Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai munkaügyi minisztérium szerdán azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint augusztusban az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban. Elemzők 0,3 százalékos növekedésre számítottak a júliusi 0,1 százalékos csökkenés után.

Éves összevetésben 2,4 százalékkal nőttek a termelői árak a júliusi 1,9 százalék után. Szakértők a termelői árak nagyobb, 2,5 százalékos növekedését várták.         A gyakran változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,1 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 2 százalékkal emelkedett augusztusban az előző havi 0,1 százalékos csökkenés, illetve 1,8 százalékos éves szintű növekedés után.

Az augusztusi inflációs adatokat csütörtökön közli a munkaügyi minisztérium. Elemzők arra számítanak, hogy havi szinten 0,3 százalékkal, éves összevetésben pedig 1,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) folyamatosan követi, hogy a jelek az infláció erősödésére utalnak-e. A Fed inflációs célszáma 2 százalék. Ha az árak túl gyorsan emelkednek, az azt jelzi, hogy a pénz túl könnyen áramlik be a gazdaságba, ez esetben a Fed valószínűleg emeli a kamatokat, hogy fékezze a hitelezést.

2015 decembere óta a Fed négyszer emelt kamatot, mindegyik esetben 0,25 százalékponttal. Legutóbb június 14-én 1,25 százalékra növelte a kamatot a Fed monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC).