Miközben Moszkva az ukrán fegyveres erőket vádolja a maláj utasszállító lelövésével, addig egy neve elhallgatását kérő amerikai kormányilletékes azt mondta, hogy az amerikai hírszerzés nyomon követte azt a rakétát, amely az MH17-es járat tragédiáját okozta.

A forrás szerint egy olyan "konkrét rakétáról van szó, amelyet a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai felkelők ellenőriznek". A rakéta szinte függőlegesen haladt, ami a nyugaton SA-11-nek nevezett Buk rakéta kilövésére emlékeztetett.

Nem világos, hogy a washingtoni illetékes arra utalt-e, hogy élőben követték nyomon a rakéta útját vagy az állítólagos támadás után, felvételről elemezték az adatokat.

Kedden este az egyik amerikai hírszerző hivatal szűk körű sajtótájékoztatót tartott. Egy jelentés szerint nem találtak bizonyítékot az orosz kormány közvetlen szerepére a tragédiában, ugyanakkor megjegyezték, hogy Moszkva "megteremtette a gép lelövésének feltételeit". Az illetékesek szerint az utasszállítót a lázadók tévedésből lőhették le.

Közben az újabb nyugati szankciókkal fenyegetett Vlagyimir Putyin orosz elnök azt ígérte, hogy Moszkva latba veti befolyását a kelet-ukrajnai lázadóknál, hogy teljes körűen ki tudják deríteni, mi okozta a maláj gép katasztrófáját. Putyin erről az orosz Nemzetbiztonsági Tanács ülésén beszélt.

Az orosz elnök részvétét fejezte ki közel 300 áldozat hozzátartozóinak, majd azt sürgette, hogy a "kijevi kormány viselkedjen rendesen és a nyomozás idejére hirdessen tűzszünetet".

Közben az összegyűjtött holttesteket szállító vonat megérkezett az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló Harkovba. Innen Hollandiába viszik azonosításra a halottakat, miközben a gép repülési adatait rögzítő fekete dobozokat Angliában vizsgálják át. Holland nyomozók szerint ugyanakkor eddig csak 200 holttestet adtak át nekik.

Az EBESZ ellenőrei a becsapódás helyszínén jártak és azt mondták, hogy a roncsokat valakik elmozgatták, "félbevágták" és változásokat érzékeltek rajtuk. A pilótafülke roncsait nem őrzi senki, ami a bizonyítékok megsemmisüléséhez vezethet.

Az ukrán média ez alatt azt közölte, hogy csapatai "felszabadították" a Donyecktől északra 150km-re fekvő Szeverodonyeck várost. Magában Donyeckben egyes szemtanúk szerint ismét hangos robbanásokat lehetett hallani a pályaudvar közelében és aknatűz alá vették a várost az ukrán erők.