A villanyáram bejelentett drágulása nem hat jelentősebben az infláció növekedésére, amely az év végéig a tervezett keretben, 4 százalékon marad, plusz-mínusz 1,5 százalék - jelentette ki Jorgovanka Tabakovics, a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzója. A belgrádi rádió beszámolója szerint nem kell tartani a dinár árfolyamának további esésétől sem, mert a monetáris politika alkalmas a nemzeti valuta árfolyama túl nagy ingadozásának megfékezésére.

Mint mondta, a jegybank legfontosabb feladata a dinár és pénzszektor szilárdságának megőrzése, a monetáris politika intézkedései erre irányulnak. Az infláció alacsony, a villanyáram árának növekedése nem kellene jelentősebben hasson rá. Tabakovics hangsúlyozta, hogy az inflációba betervezték az áram 12 százalékos drágulását. A nemzeti valuta értékének esését nemzetközi tényezőknek tulajdonította, mindenekelőtt az ukrajnai válságnak, valamint az USA és az EU monetáris intézkedéseinek. A jegybank eddig 725 millió eurót költött a devizatartalékból a dinár megvédésére, s folytatja a vásárlást a nagyobb árhullámok elkerülése érdekében.

A bank támogatja és serkenti a bankok kölcsöntevékenységét a gazdaságnak a termelés és a beruházások növelése céljából. A bankkormányzónak az a véleménye, hogy a gazdasági növekedés a pénzügyi szilárdságtól és strukturális reformoktól függ majd, melyet a kormány hajt végre, s nem várja az ország kölcsönlehetőségeinek esését az elkövetkező időszakban.