Régóta húzódó vitát hozott felszínre a Standard&Poor's euróövezeti országoknak címzett figyelmeztetése. Az eurózónában ugyanis régóta vita tárgya, hogy az egyes kormányoknak és az Európai Központi Banknak milyen feladata van a válság megoldásában.

A németek rendkívül óvatos, konzervatív politikát képviselnek, így nem volt meglepetés, hogy Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter üdvözölte az S&P figyelmeztetését, mondván, hogy ez "a legjobb motiváció" az állam- és kormányfők pénteki csúcstalálkozója előtt, hogy döntést hozzanak egy stabilitási unió létrehozásáról.

Nem sokkal utána azonban ugyanazon a keddi rendezvényen, Ewald Nowotny, aki az Osztrák Nemzeti Bank elnökeként az ECB kormányzó tanácsának osztrák tagja éles hangon támadta a hitelminősítőt.

Nem hagyja magát nyomás alá helyezni az ECB - mondta, hozzátéve, hogy véleménye szerint politikai motivációjú volt, hogy a hitelminősítő intézet megfigyelés alá helyezett 15 euróövezeti országot. Erre utal a figyelmeztetés időzítése és az, hogy azt az egész euróövezetnek címezték - fejtette ki.

Nem "összeesküvés-elméletet" akar gyártani, ugyanakkor az problematikus, ha a politikusok hitelminősítő ügynökségek felhívására cselekszenek - mondta Nowotny. A politikának saját magának kell a prioritásait meghatároznia.