A jegybank kormányzótanácsa csütörtöki ülésén változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve -0,40 százalékos szintjét.

A testület arra számít, hogy az ECB irányadó kamatai tartósan, a nettó eszközvásárlásoknál jóval tovább, a mostani szinteken maradnak - áll a közleményben.

A hagyományostól eltérő monetáris politikai intézkedéseket illetően a kormányzótanács megerősítette szándékát, hogy a nettó eszközvásárlásokat a mostani 60 milliárd eurós havi ütemben 2017. december végéig folytatja, illetve szükség esetén ennél is tovább, mindenesetre addig, amíg az inflációs pályának a testület inflációs céljával összhangban álló, tartós korrekcióját nem tapasztalja - írta az MTI.

Ha a kilátások kedvezőtlenebbé válnak, vagy a pénzügyi helyzet úgy változik, hogy nem lesz összeegyeztethető az inflációs pálya tartós kiigazítása felé tett további előrelépéssel, a kormányzótanács készen áll rá, hogy a programot terjedelemben, illetve időtartamban kibővítse - fogalmazott a kormányzótanács.