Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szexuális botrányai miatt a közélettől 2011 óta visszavonult volt francia pénzügyminiszter a tavaszi választások óta először kommentálta a francia belpolitikát a marokkói Marrákesben, egy gazdasági konferencián. Ahol lesújtóan nyilatkozott korábbi pártjáról, a francia Szocialista Pártról - írja az MTI a  Le Parisien című francia napilap alapján.

"A PS-nek nincs jövője, és ez jó dolog" - nyilatkozta a korábbi IMF-vezér, aki szerint Emmanuel Macron elnökké választása földrengést okozott a francia politikai életben. "Szomorúan mondom, de az az igazság, hogy a pártom nem tudta a globalizációt kezelni, nem tudott átalakulni, miközben a világ átalakult, ezért eljött az idő, hogy eltűnjön, és más erők jelenjenek meg" - tette hozzá. A jóslata vélhetően valóra válik: Emmanuel Macron elnökválasztási győzelme óta a PS teljesen szétesett. Az 577 fős nemzetgyűlésben, ahol korábban abszolút többséggel rendelkezett, jelenleg alig 31 képviselője van, az állami támogatás megcsappanása miatt eladni kényszerült a székházát, és munkatársainak mintegy felét elbocsátja.

Szerinte az új francia elnök meglepően jól csinálja a politikát. "Macron se nem baloldali, se nem jobboldali. Azt szeretném, ha baloldali és jobboldali is lenne egyszerre. Meggyőződésem, hogy a jobb- és baloldal továbbra is létezik, hívhatjuk, ahogy akarjuk, de a demokratikus országokban vannak konzervatív és progresszívebb erők, és jó dolog, hogy az ország érdekében időnként, ahogy most Macronnál, együtt tudnak működni" - magyarázta a közgazdász.

Strauss-Kahn szerint Franciaország jelenleg "nagy átalakuláson" megy át. "Ha Emmanuel Macron megragadja a szerencséjét, akkor öt év alatt nagyobb változásokat idézhet elő Franciaországban, mint amilyenek az elmúlt harminc évben történtek" - véli a politikus.

A franciák nem ennyire boldogok

A franciák alig 35 százaléka elégedett Emmanuel Macron francia államfő első féléves tevékenységével, 59 százalékuk elégedetlen vele, hat százalékuknak pedig nincs véleménye - derül ki a Harris Interactive közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet a France2 közszolgálati televízió tett közzé vasárnap.

Az MTI szemléje szerint a november 2-án és 3-án 1817 francia nagykorú megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a tavaszi elnökválasztás első fordulójában Emmanuel Macronra szavazók 80 százaléka, és a jobboldali Francois Fillon táborának pedig 51 százaléka elégedett a köztársasági elnök eddigi politikájával.

A szocialista választóknak viszont alig 20 százaléka, a két radikális tábornak, a Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Front és Jean-Luc Mélenchon pártja, a radikális baloldali Lázadó Franciaország választóinak pedig csak 18 százaléka támogatja Macron irányvonalát.