Az elmúlt év negyedik negyedévének növekedése a hivatalos tájékoztatás szerint éves bázison 6,8 százalék volt, 0,1 százalékponttal alacsonyabb a harmadik negyedév teljesítményénél. A szezonálisan kiigazított adatok szerint október-decemberben a GDP 1,6 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz viszonyítva, szemben az előző negyedévi 1,8 százalékos növekedéssel.

A világ második gazdasága 2014-ben 7,3 százalékkal bővült. A tavalyi GDP-növekedés összhangban van a központi gazdaságirányítás elképzelésével, a 7 százalék körüli tervvel. Ezt többszöri kamatcsökkentéssel és egyéb gazdaságélénkítő intézkedéssel sikerült elérni.

A kínai gazdaság makroadatai az elmúlt évben gyengülő exportról és ingatlanpiacról, lassuló befektetésekről és magas hitelállományról árulkodtak.

Elemzők szerint a tavalyi negyedik negyedévi teljesítmény további gazdaságélénkítő lépésekre ösztönözheti kínai kormányt annak érdekében, hogy a strukturális átalakítás alatt álló gazdaság lassulásának folyamatában ne következzen be zuhanás. Ettől függetlenül az általános szakmai közvélekedés szerint idén is a kínai gazdaság visszaesésére kell számítani.

Az ipari termelés is lassul

Kedden kiderült az is, hogy az ipari termelés növekedése is lassult, 5,9 százalékra, decemberben, éves alapon - írja a Marketwatch. Novemberben még 6,2 százalékos volt a növekedés a nemzeti statisztikai hivatal szerint. Az ütem kissé elmarad a Wall Street Journal által megkérdezett elemzői konszenzustól, amely 6 százalékosra tette a decemberi növekedési ütemet.

Havi alapon az ipari termelés 0,41 százalékos növekedést mutatott decemberben novemberhez képest az, ami szintén lassulást mutat, hiszen októberhez képest a novemberi bővülés 0,58 százalékot mutatott.

Tavaly az éves ipari termelési növekedés 6,1 százalék volt a 2014-es 8,3 százalék után.

Az ázsiai részvénypiacok a kínai növekedési adat közlését követően emelkedtek, miután befektetőkben feléledt a remény, hogy Peking újabb gazdaságösztönző lépéseket tesz. A Shanghai Composite Index több mint 3, a japán Nikkei 0,6, a koreai Kospi index szintén 0,6 százalékkal emelkedett.