Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sajtótájékoztatóján a képviselő ismertette az EP néppárti, szociáldemokrata, liberális és zöld frakciója által beterjesztett határozattervezet, amely tartalmazza azokat a feltételeket, amelynek majd meg kell felelnie a lehetséges egyezménynek ahhoz, hogy elfogadhassa az uniós parlament. Az EP jövő szerdai plenáris ülésén szavaz a tervezet elfogadásáról - írja az MTI.

A dokumentumban hangsúlyozzák, elsődleges fontosságú, hogy garantálják a jogait a szigetországban élő uniós állampolgároknak, illetve a briteknek az EU huszonhét országában.

El kell kerülni, hogy a felek az alkupozíciójuk erősítésére használják fel a külföldön élő polgáraikat - szögezte le Verhofstadt.

A frakciók "tisztességes és konstruktív" tárgyalásokat várnak el minden fél részéről, amelybe azt is beleértik, hogy a brit kormány ne tárgyaljon külön az EU-ban maradó tagállamokkal egy jövőbeli kereskedelmi megállapodásról.

Az Egyesült Királyságnak az EU-ból kilépve is teljesítenie kell majd a közösséggel szemben fennálló pénzügyi kötelezettségeit, amelyeket körülbelül 60 milliárd euróra becsült korábban az Európai Bizottság.

Az EP liberális frakcióját vezető képviselő végezetül elmondta, azt tartaná a legjobb megoldásnak, ha a szigetország része maradna az egységes belső piacnak (ahol szabad az áruk, a tőke, a munkaerő és szolgáltatások mozgása) vagy legalább a vámuniónak.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a közös sajtóértekezleten kijelentette: bár elvileg még visszafordítható a brit uniós tagság megszűnésének folyamata, ehhez az Egyesült Királyság mellett a többi huszonhét tagország jóváhagyására is szükség lenne.

"Még ha az Egyesült Királyság úgy is döntene, hogy változtat az álláspontján, egyedül ezt akkor sem tehetné meg" - hangsúlyozta a parlament elnöke. "A tagállamok mindegyikének döntenie kellene róla, hogy ez lehetséges-e" - tette hozzá.
"Noha tiszteletben tartjuk a britek döntését, nem jó nap ez Európa számára" - fogalmazott Tajani az EP házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Konferenciája ülését követően.

Emellett hangsúlyozta, London számára még a legjobb forgatókönyv esetén sem lehetnek annyira kedvezőek az esetleges megállapodás feltételei, mint az EU-tagságnak voltak, a biztonságpolitikai és a hírszerzési együttműködést viszont akkor is folytatniuk kell a feleknek, ha végül nem vezetnek eredményre a tárgyalások.

A brit kormány szerdán megküldte az értesítést a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, hivatalosan elindítva az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot. A cikkely kétévi időkeretet határoz meg a kilépés feltételeiről szóló egyeztetésekre. A tárgyalássorozat meghosszabbítható, de ehhez a bennmaradó "huszonhetek" egyhangú beleegyezése is szükséges lenne - írta az MTI.