Az Európai Unió és Vietnam két és fél évnyi tárgyalássorozatot követően kedden elvi megállapodást kötött a két ország közötti szabadkereskedelemről. Az összes lényeges kérdést sikerült megnyugtatóan rendezni, így a megállapodás kölcsönös előnyöket biztosít. A két gazdaság között fennálló vámok túlnyomó többsége megszűnik, amint a megállapodás életbe lép - jelentette be Cecilia Malmström az EU kereskedelmi biztosa. (Vietnam számára ez a megállapodás jól jöhet, főleg, miután a múlt hét végén nem sikerült aláírni a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt, amelyet 12 ország partnerségi megállapodását jelentette volna - köztük az USA - a szerk.)

Az egyezmény értelmében Vietnam az EU exportjára vonatkozó importvámok 65 százalékát felszabadítja a megállapodás hatályba lépésével, a maradék vámot pedig fokozatosan szünteti meg 10 év alatt. Az EU-vámok hét év alatt szűnnek meg.

Néhány konkrét példa

A bizottság közleményében a bizottság említ néhány konkrét példát:

  • a gépek és berendezéseknek szinte az összes vámja megszűnik a megállapodás hatályba lépésével, a maradék pedig öt éven belül;
  • a 150 köbcentisnél nagyobb vámja 7, az autóké 10 év múlva szűnik meg, kivéve a 3000 köbcentisnél nagyobb benzines és 2500 köbcentisnél nagyobb dízeles motorokat, amelyek vámja a kijelölt határidőnél egy évvel hamarabb szűnik meg;
  • az autóalkatrészek vámja 7 év után tűnik el;
  • az EU gyógyszeripari exporttermékeinek nagyjából fele lesz vámmentes hatálybalépéskor, a többi 7 év után;
  • az EU teljes textilexportja vámmentessé válik a hatálybalépést követően
  • az EU vegyianyag-exportjának közel 70 százaléka lesz vámmentes a hatálybalépéstől, a maradék 3, 5 illetve 7 éves periódus után;
  • a borok és szeszesitalok hét év múlva válnak vámmentessé
  • a fagyasztott sertéshús 7, a marhahús 3, a tejtermékek maximum 5, az élelmiszer-készítmények maximum 7 év után lesznek vámmentesek
  • a baromfi 10 év után válik teljesen vámmentessé.

Néhány érzékenyebb termék esetében az EU maximum 7 éves periódus után szünteti meg, ez főleg a textil- ruhaipari- és cipőipari ágazatokat érinti. A bizottság közleménye kiemeli: ez nem jelenti, hogy ezzel a kínai áruk elárasztják az EU piacát, ugyanis a kedvezmények igénybevétele szigorú feltételekhez kötött. Emellett néhány érzékenynek számító agrártermék esetében is csak részleges lesz a vámmentesség, de az EU ezekre a termékekre (rizs, csemegekukorica, fokhagyma, gombák, cukor és magas cukortartalmú termékek, maniókakeményítő, surimi (halpaszta), konzerv tonhal) vámkontingenseket ajánlott. További részletek itt találhatóak.

Az EU-biztos a megállapodással kapcsolatban megjegyezte: amint aláírják és hatályba lép az egyezmény, az számos új lehetőséget nyit vállalatok számára mindkét ország esetében az áruk- és szolgáltatások piacának megnyitása révén. Az Európai Bizottság közleménye szerint a tárgyalóbizottságok folytatják a munkát, néhány technikai részletet rendeznek és véglegesítik a jogi szöveget, amelyet ezután az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek el kell fogadnia.

A 2014-ben Szingapúrral aláírt szabadkereskedelmi megállapodást követően ez lesz az EU második, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségébe (ASEAN) tartozó állammal kötött egyezménye.

Az EU Kína után a második kereskedelmi partnere volt Vietnamnak 2014-ben, ami a vietnami kereskedelem 10 százalékát tette ki. Az EU Vietnam második exportpartnere volt az USA után, az unió a vietnami globális exportnak mintegy 18 százalékát szívta fel.

Vietnam EU-ba irányuló exportjának fő termékei a telefonok, elektronikus termékek, lábbelik, textíliák és ruházati termékek, kávé, rizs, tengeri élelmiszer és bútorok. Az EU-ból Vietnamba irányuló export fő termékek a hi-tech termékek - beleértve az elektromos gépeket és berendezéseket - repülőgép, járművek és gyógyszeripari termékek.

A két fél közötti szolgáltatások kereskedelme 2013-ban elérte a 2,9 milliárd eurót, az EU számára kis többlettel eltolódva. Emellett az EU az egyik legnagyobb külföldi beruházó Vietnamban, 2013-ban több mint 500 millió eurónyi külföldi közvetlen működőtőkebefektetés valósult meg, ezzel az EU Vietnam hatodik legnagyobb külföldi befektetési partnere. 2013 óta Vietnam az EU negyedik legfontosabb kereskedelmi partnere az ASEAN országok között.