Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brexit sokkja után megjelent a pénzpiacokon a frexittől, azaz Franciaország esetleges európai uniós kilépésétől való félelem. A befektetők idegességét Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje tekerte feljebb hét végi programbeszédével - írja a MarketWatch összefoglalójában.

Megkavarta

Le Pen keményen beleállt a kampányba, a legkevesebb, amit a választóknak ígér, hogy véget vet a globalizáció Franciaországra gyakorolt hatásának, nullára csökkenti a bevándorlást és népszavazást rendez az ország EU-tagságáról. A Nemzeti Front vezérének sikerült felkavarnia az elnökválasztási kampány - vélik szakértők. Elsősorban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy elkötelezte magát a frexit iránt.

Nem újdonság, hogy Le Pen Franciaország következő elnöke kíván lenni, ám határozott (újabb) bejelentkezését félelmetesebbé teszi a befektetők szemében, hogy eddigi legerősebb ellenfelére, a mérsékelt jobboldal elnökjelöltjére, Francois Fillonra a korrupció hosszú árnyéke vetül. Kiderült ugyanis, hogy szenátorként éveken át foglalkoztatta feleségét, aki nem biztos, hogy megdolgozott a pénzéért.

Rossz emlékek

A befektetők idegességéhez hozzájárul, hogy egy évvel ezelőtt biztosak voltak abban, hogy nem lesz brexit és nem lesz az USA elnöke Donald Trump. Elvileg a francia radikális jobboldali jelölt esélyei sem jók, ugyanis a kétfordulós elnökválasztáson a második körben - ahova az első szavazás első két helyezettje jut tovább - összeállhatnak ellene ellenfeleinek szavazói. Nem feledhető azonban, hogy tavaly ilyenkor az említett két politikai sokk esélye sem volt sok.

Népszerűségi matek

Az IFOP friss közvélemény-kutatása szerint az április 23-ai első kört Le Pen nyerheti a szavazatok 25,5 százalékával. Ez 1,5 százalékponttal jobb február 1-jei adatánál. A második helyen a független centrista Emmanuel Macron áll 20,5 százalékkal (plusz 0,5 százalékpont), a harmadikon a megtépázott Fillon 18,5 százalékkal (2,5 százalékpont mínusz), a negyediken a szocialisták jelöltje, Benoit Hamon 15,5 százalékkal (szintén 2,5 százalékpont mínusz). A második körben Macron kétharmad-egyharmad arányban verheti Le Pent - a mostani közvélemény-kutatás szerint.

Piaci matek

A tízéves francia és német államkötvények hozama közti különbség meredek emelkedéssel 0,8 százalékpontra nőtt, ami biztos jele annak, hogy a befektetőket aggasztják a francia gazdaság kilátásai. Fél éve 0,2 százalékponttal még mélyponton volt ez a mutató, a jelenlegi különbség viszont négyéves csúcs.

Ugyanez az oka a közös európai valuta gyengülésének a dollárral szemben - az árfolyam kedden délután 1,067 dollár/eurónál járt. Arra számítunk, hogy az euró gyengülése a dollárral szemben valamikor a következő három hónapban, a francia elnökválasztási kampány alatt éri el mélypontját - mondja Kit Juckes, a Société Générale devizastratégája. Az árfolyam a szakértő szerint megközelítheti az 1/1-es paritást.

Ha Marine Le Pen nem nyer, akkor várakozásaink szerint gyorsan megerősödhet az európai valuta. A 2017 második félévi változásokat azután már főként a gazdasági folyamatok, ezen belül a tőkeáramlás szabályozhatja - teszi hozzá.

Sok meglepetés

A kampány még csak most kezd igazán felpörögni, ezért az esélylatolgatás korainak látszik. Ráadásul az elmúlt hónapok számos meglepetést hoztak. A korábbi esélyes a republikánusoknál és a szocialistáknál is veszített az előválasztáson, Macron másfél hónapja még a futottak még kategóriájába tartozott, Fillon botrányáról két hete szó sem volt.

Holger Schmieding, a Berenberg bank közgazdásza a kétfordulós választás logikája alapján továbbra is viszonylag kis kockázatát látja Le Pen győzelmének. A Fillon-Macron helycseréről viszont úgy véli, tartós lehet, azaz a konzervatív jelölt megítélésén jóvátehetetlen foltot ejt a családi összefonódás gyanúja.