Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezzel a megállapodással Szerbia vonzóbbá válna a befektetők számára, és a kétéves minimumon álló dinár is stabilizálódhatna - jelentette ki korábban Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök.

A hitelről szóló megbeszélések már a nyáron megkezdődtek volna, ám a Szerbiát sújtó májusi árvizek, majd a kormány késlekedő megszorító intézkedései miatt az őszi költségvetés-módosítás utánra halasztották. Miután a szerb parlament elfogadta a módosított büdzsét, illetve november elsejétől csökkentette a közszférában dolgozók bérét, valamint a nyugdíjakat, az IMF-fel kedden megkezdődhettek a tárgyalások.

A következő két hétben a veszteséges állami vállalatokról, valamint a közszférában dolgozók számának csökkentéséről lesz szó - írta a szerb sajtó kedden. A nyugat-balkáni államban a munkanélküliség már most is 20 százalékos.

A 7,3 milliós Szerbia felduzzadt adminisztrációjában és a csődeljárás alatt álló vállalatokban majdnem 700 ezer közszolga dolgozik. Emellett az előző kormányok a veszteséges állami vállalatokat sem számolták fel attól tartva, hogy sztrájkok kezdődnének az országban. Ezeket a problémákat orvosolni kell annak érdekében, hogy Szerbia pénzügyi helyzete javulhasson - nyilatkozták politikusok és gazdasági szakértők az IMF-tárgyalásokat megelőző hetekben.

A parlament ugyan a költségvetés módosításában a tervezett költségvetési hiányt a bruttó hazai termék 4,6 százalékáról 5,7 százalékra növelte, a deficit azonban várhatóan eléri majd a GDP 8 százalékát is. Az IMF képviselői korábban kifejtették, hogy a magas költségvetési hiány mellett aggasztónak tartják a 70 százalékos GDP-arányos államadósságot is. Emellett a májusi árvizek miatt a tervezett 1 százalékos gazdasági növekedés helyett az ország gazdasága 1 százalékkal zsugorodott.

A Nemzetközi Valutaalap 2011 szeptemberében jóváhagyott, majd a következő év februárjában befagyasztott egy egymilliárd euróról szóló hitelt, mert a 2012-es szerb költségvetés eltért a megbeszélt pénzügyi programtól. Az IMF tárgyalócsoportja november 20-ig tartózkodik Belgrádban.