A pénzlehívás hároméves időszaka után négy és féléves türelmi időszak következik, ezt követően pedig hat éve lesz arra Szarajevónak, hogy visszafizesse a hitelt - ismertette a portál.

Az összeg a két országrész között oszlik meg: kétharmadát a többségében horvátok és bosnyákok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció, egyharmadát pedig a főként szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaság kapja. A pénzt az országrészek várhatóan a mintegy egymilliárd konvertibilis márkára (161,7 milliárd forint) rúgó költségvetési hiány csökkentésére költik majd.

Nadeem Ilahi, az IMF-küldöttség vezetője a megállapodást követően a sajtónak azt mondta, a valutaalap végrehajtó bizottsága várhatóan júliusban hagyja jóvá a hitelt.

Az IMF kéthetes boszniai látogatása végén Nadeem Ilahi elmondta, hogy a balkáni ország gazdasága "a javulás jeleit mutatja", és várhatóan az idén 3 százalékos növekedést ér el. Az infláció továbbra is alacsony, ami főként az eurózóna alacsony inflációs mutatóit követi.

Az európai uniós tagságra pályázó Bosznia-Hercegovinával kötött korábbi hitelmegállapodást tavaly júniusban fagyasztotta be az IMF, mivel elmaradtak a megbeszélt és elvárt reformintézkedések.

A közelmúltban azonban több lépést is tett az ország, amelyek lehetővé tették az újabb megállapodást, például bezárt egy problémásnak minősített állami tulajdonban lévő bankot. Emellett úgy tűnik, a gazdasági reformok is elindulhatnak, amelyek egyebek között az üzleti környezet javítását, az állami tulajdonban lévő vállalatok privatizációját és átszervezését, az államadósság és az óriási bürokrácia csökkentését, valamint a munkahelyteremtést célozzák.